Byggindustrin Projekt
2 min lästid

Förnyelse med minnen från en svunnen tid

18:e januari 2022, 09:10
Förnyelse med minnen från en svunnen tid
Här används traditionella metoder och material med en beständighet på minst femtio- helst hundra år. Foto: Catharina Fredrikson.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Våren 2021 stängdes Högalidskyrkan för att kunna öppnas igen helt nyrenoverad lagom till hundraårsjubileet 2023. Utöver att tillgodose behovet av upprustning är ambitionen att återställa såväl interiör som exteriör till ursprungsestetiken från kyrkans invigning 1923.

Bakgrunden till detta stora restaureringsprojekt är att den nära hundra år gamla kyrkan på Södermalm i Stockholm är sliten, med ett underhållsbehov som i det närmaste är akut.

–  Vi kommer restaurera hela kyrkan både invändigt och utvändigt, säger Susanne Svidén, projektledare för Kyrkans Fastighetssamverkan AB.

Högalidskyrkan uppfördes 1916-1923 enligt ritningar av arkitekt Ivar Tengbom. Målsättningen med restaureringen är att kyrkan ska se ut som vid invigningen, samtidigt som byggnaden anpassas till verksamhetens nutida och framtida behov.

–  Vi hade byggstart innan sommaren och håller framför allt på med utvändig renovering nu men kör lite på alla fronter samtidigt. Vi ska bygga nya lokaler i källaren som vi har tömt och vi har rest en ställning på insidan, men fokuserat mest på utsidan hittills, säger Svidén.

Utvändigt läggs i princip all kopparplåt om på taket, samt på delar av tornen. I övrigt ska fogarna på i stort sett hela tegelfasaden bytas ut och alla fönster renoveras.

– Vi har haft vädret med oss ända in i november och allt har gått oväntat bra hittills. Vi hade exempelvis befarat att det skulle vara mer läckage i undertaket med det ser bättre ut än vi trodde, berättar Svidén.

Hon berättar att den största utmaningen just nu är det faktum att materialpriserna stiger i förhållande till kalkylen för projektet – som är budgeterat till 179 miljoner inklusive moms.  

– Budgeten är fast så om det drar iväg handlar det om vad vi inte kommer kunna göra. Vi ser just nu över var vi kan göra besparingar.

Projektet har tilldelats 28,8 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning, vilket innebär att Högalids församling finansierar den största delen själva.

– Det här är en stor utgift för en ganska liten församling, säger Susanne Svidén.

Text: Malin Rothenborg

#högalidskyrkan #kfs #kyrkans fastighetssamverkan #kyrkorestaurering #susanne svidén
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0