Byggindustrin Projekt
2 min lästid

Så gick golvbranschen under pandemiåret

26:e maj 2021, 10:42
Så gick golvbranschen under pandemiåret
Bildkälla: Golvbranschen
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Trä befäster sin starka ställning som svenskarnas favoritgolv och stod förra året för närmare 37 procent av golvmaterialmarknaden. Det visar Golvbranschens statistik från pandemiåret 2020. Totalt beräknas golvmarknaden i Sverige ha omsatt 8,1 miljarder kr under 2020, en liten minskning från året innan.

Totalt såldes då 24,7 miljoner kvadratmeter halvhårda och mjuka golv i Sverige. Det är en svag minskning med 1,5 procent jämfört med året innan.

Fördelningen mellan de olika golvmaterialen har i stort sett varit konstant de senaste åren. Gruppen trägolv behåller förstaplatsen och ökar något, främst inom massiva trägolv men även fanér. Plastgolv är fortsatt den näst största materialgruppen men backade under året med drygt 4 procent. Även segmentet textilgolv minskade markant liksom linoleumgolv som föll med hela 11 procent efter att i flera år ha legat på en stabil nivå.

Laminatgolven står för en rejäl försäljningsökning och får en marknadsandel på 16 procent. Gruppen övriga golv däremot, där kork, kokos, sisal och gummi ingår, upplevde en riktig störtdykning och minskade med 24 procent.

Försäljningen av fog- och fästmassa till byggkeramik fortsatte förra årets nedåtgående trend. Det gjorde även produkter för golvavjämning, såsom avjämningsmassor, handspackel och golvbruk som minskade med nära 5 procent jämfört med 2019.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0