2021-03-23 Arbetet går framåt med LINK Business Center https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/link_1.jpg

Arbetet går framåt med LINK Business Center

Byggnaden kommer innehålla kontor, restauranger, takterrasser, loungemiljöer och gemensamma mötesrum. Bild: Wingårdhs
Byggnaden kommer innehålla kontor, restauranger, takterrasser, loungemiljöer och gemensamma mötesrum. Bild: Wingårdhs
Bostad
Kontor

Efterfrågan är stor på centralt belägna kontorslokaler i Linköping. För att möta detta behov bygger Lundbergs Fastigheter ett modernt kontorshus i centrum. På samma fastighet bygger Lundbergs samtidigt ett bostadshus med 40 lägenheter. Peab är totalentreprenör i projektet som ska vara färdigställt under hösten 2021.

Framtidens mötesplats för näringslivet. Så beskriver Lundbergs Fastigheter det nya LINK Business Center som växt fram i centrala Linköping. Byggnaden består av 6 till 10 våningar som sträcker sig över cirka 13 500 kvadratmeter LOA. Byggnaden kommer innehålla kontor, restauranger, takterrasser, loungemiljöer och gemensamma mötesrum.

Projektet uppförs på tomten där den gamla brandstationen i Tannefors tidigare låg och har pågått sedan våren 2019. Bygget ska vara färdigställt under hösten 2021, ett mål som ser ut att vara i sikte då arbetet rullar på smidigt i centrum.

– Arbetet går jättebra. Vi ligger bra till i tidplan, har fått igång värmen och har tätt hus samt har påbörjat hyresgästanpassningarna, säger Daniel Johansson, projektledare hos Lundbergs Fastigheter.

Har ni haft några särskilda utmaningar under bygget?
– Grundläggning under grundvattennivån kräver lite extra hantering och husets geometri har varit lite mer utmanande än andra byggnader. Fasadblocken, som är färdiga med fönster och monterat skärmtegel, har en passmån på enbart 10 mm på ett helt varv runt huset så det har krävt mycket av både projektörer och entreprenörer för att få ihop. Det har dock gått väldigt bra med både stomresning och montering av fasadelementen och alla har gjort ett riktigt bra jobb, säger Daniel Johansson.

Kontorshuset ska certifieras enligt LEED Gold och bostadshuset certifieras enligt miljöbyggnad silver. Bild: Studio3D
Kontorshuset ska certifieras enligt LEED Gold och bostadshuset certifieras enligt miljöbyggnad silver. Bild: Studio3D

En modern byggnad med influenser från det antika
Kontorshuset är en byggnad med många vinklar som skapar liv i fasadens utformning. Husets fasad kommer att vara gjort i ett glaserat, keramiskt material och kommer att ha olika slags räfflor som känns igen från de doriska kolonnerna i det antika Grekland, enligt arkitekt Gert Wingårdh.

Kontorshuset ska certifieras enligt LEED Gold och bostadshuset certifieras enligt miljöbyggnad silver. Det finns ett stort fokus på hållbarhet rakt igenom projektet. Solceller installeras på delar av taket och försörjer båda husen med överskottet som alstras.

– Kontorshuset och bostadshuset har gemensamt garage och elcentral, så båda kan nyttja det överskott vi får, säger Daniel Johansson och fortsätter.
Det finns många parametrar i LEED att ta hänsyn till men utöver dessa så har vi valt att lägga tak i sedum samt att vi tagit fram en LCA-analys på projektet för att kunna göra aktiva val utifrån hållbarhet och miljö.

Hur känner ni över byggnadens utformning?
– Vi är väldigt förtjusta. Det är Gert Wingårdh som har ritat den och vi har haft ett gott samarbete med dem. Vi kommer bland annat lägga väldigt mycket krut på den gemensamma entrén. Där har Wingårdhs ritat själva entréhallen och det har verkligen blivit något speciellt, säger Daniel Johansson.

Hur fungerar samarbetet med Peab?
– Det fungerar jättebra. Vi har ett riktigt gott samarbete och ett bra klimat på bygget. Jag måste säga att Peab har en väldigt kompetent platsledning på plats och det känns tryggt för oss som beställare, säger Daniel Johansson.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!