Fastighet
4 min lästid

Uppsala kommun kritiseras av fastighetsägare

12:e december 2017, 14:42
Uppsala kommun kritiseras av fastighetsägare
När förutsättningarna för att bedriva fastighetsverksamhet i 15 kommuner i mellersta och norra sverige undersöks får Uppsala sämst betyg. Bildkälla: Fastighetsägarna
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

När fastighetsägare får sätta betyg på förutsättningarna för att bedriva fastighetsverksamhet i 15 kommuner i mellersta och norra Sverige hamnar Uppsala i botten. Det framgår av rapporten Fastighetsföretagarklimatet som Demoskop genomfört på uppdrag av Fastighetsägarna MittNord.

– Vi tar kritiken på största allvar och jobbar på att bli bättre, säger kommunens etableringschef Mats Eriksson.

Kommunernas inflytande på den lokala fastighetsmarknaden är stort och påverkar möjligheterna för företag att bedriva fastighetsverksamhet och därmed även möjligheterna att attrahera boende och näringsidkare till kommunen.

Attitydundersökningen Fastighetsföretagarklimatet tar tempen på förutsättningarna för att bedriva fastighetsföretagarverksamhet i 15 orter i mellersta och norra Sverige. 644 fastighetsägare har svarat på frågor om hur de allmänna kommunikationerna fungerar, om de kommunala avgifterna är rimliga, hur kontakterna med tjänstemän och politiker fungerar, hur man upplever konkurrensvillkor och handläggningstider med mera.

Resultatet av rapporten visar att sju av tio fastighetsägare uppfattar att förutsättningarna att bedriva fastighetsverksamhet i kommunen är goda och nästan lika många anser att det är en god investering att köpa fastigheter i kommunen.

Mest positiva uppfattas grundförutsättningarna för att bedriva fastighetsverksamhet vara i Skellefteå och Nyköping. I den andra änden av skalan hamnar Uppsala där framför allt kontakterna och samarbetet med kommunen framstår som svagt.

– Vi är en stor kommun som växer väldigt fort. Vi jobbar mycket med kommunikation och vill vara lyhörda för de signaler vi får från externt håll. Vi är medvetna om att vi har områden där vi absolut måste jobba för att bli bättre, säger Mats Eriksson, etableringschef i Uppsala kommun.

Har bemannat upp

Fastighetsägarna är nöjda med hur Uppsala kommun hanterar planärenden men är samtidigt missnöjda med handläggningen av byggärenden. Det är också en utbredd uppfattning bland de fastighetsägare som deltagit i undersökningen att det inte råder konkurrens på lika villkor mellan kommunala och privata fastighetsägare.

– Vi är medvetna om att det funnits kritik mot hur vi jobbat med byggärenden och där har vi lagt stort fokus på förbättringar det senaste året. Vi har bemannat upp bygglovsavdelningen där man också jobbar hårt med kundbemötandet och handläggningstiderna, säger Mats Eriksson.

I rapporten Fastighetsföretagarklimatet har ett totalindex sammanställts. I indexet har alla påståenden samma genomslag och genomsnittet av samtliga värden i samtliga kommuner ger index 100. Uppsala har fått index 92 och är med den siffran sämst av de 15 kommuner som ingår i rapporten.

“Trögrörligt”

– Det är förstås tråkigt. En del av kritiken som framkommer tror jag kan härledas till att vi inte haft någon mark att sälja tidigare. Som jag nämnde har utvecklingen gått väldigt fort och det har varit lite trögrörligt fram till nu. Vi har en detaljplan klar för 700 000 kvadratmeter och mer är på gång, säger Mats Eriksson.

Även om rapporten skvallrar om att det för Uppsalas del finns saker att förbättra är Mats Eriksson positiv.

– Vi står inför stora utmaningar och i det arbetet är det jättebra att vi får in ett sådant här underlag att ta till oss och jobba vidare med. Rapporten kommer dessutom lägligt eftersom vi kontinuerligt träffar fastighetsägare för att diskutera frågor som dessa, säger Mats Eriksson.

Fastighetsägarna MittNord representerar cirka 3 600 medlemmar i mellersta och norra Sverige där majoriteten utgörs av fastighetsägare med hyresrätter för bostäder, lokaler och industrifastigheter. Övriga är bostadsrättsföreningar.

– Det här är första gången vi tar fram den här rapporten och avsikten är att kontinuerligt mäta förutsättningarna för att bedriva fastighetsverksamhet i kommunerna. Över tid kommer vi att se attitydförändringar både i regionen och på olika orter vilket är betydelsefullt i vårt arbete för en väl fungerande fastighetsmarknad, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef i Fastighetsägarna MittNord.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0