Byggindustrin Bostäder reportage
4 min lästid

Nygammalt äldreboende i Bjurslätt

16:e maj 2012, 12:50
Nygammalt äldreboende i Bjurslätt
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Bild: Lund Valentin
Bjurslätts äldreboende är inte nytt. Tvärtom behöver det bli bättre. Därför rivs hela byggnaden och ett nytt byggs i dess ställe – på samma plats.

Bjurslätts äldreboende bestod av 45 platser i enbäddsrum och 35 platser i flerbäddsrum. 10 av platserna var gruppboende för dementa. Cirka 30 platser var somatiskt äldreboende och cirka 40 var korttidsplatser. Det fanns sättningar i byggnaden och stora sprickor i väggarna. Golven lutade och byggnaden var kall och dragig. Bjurslätts äldreboende behöver bli modernt med enrumslägenheter med pentry och hygienutrymme.

Äldreboendet på Björlandavägen har utretts av Göteborgs stad och Lokalsekretariatet fick då i uppdrag att komma med ett förslag på ombyggnad eller tillbyggnad. Ett nytt äldreboende för cirka 80 lägenheter ska skapas. Tanken med det nya äldreboendet är att man ska kunna anpassa verksamheten efter det aktuella behovet. Lokalerna ska kunna användas både till gruppboende för dementa, somatisk äldreboende eller korttidsplatser. Dessutom ska ett kök byggas för samtliga äldreboenden i Lundby. Kontorsrum för Biståndsenheten och administrationen, lokaler till träffpunkten Lyckan och dagverksamheten Bryggan samt personalutrymmen och sammanträdesrum står också på önskelistan.

En omfattande undersökning  om Bjurslätts äldreboende kunde byggas om till ett fungerande äldreboende i modern mening, men svaret på den frågan blev nej. Lokalsekretariatet föreslog rivning av det befintliga huset och nybyggnad på samma plats. Och nu är projektet i full gång.

Det är F O Peterson & Söner som står för Generalentreprenaden och arbetschefen Mikael Hallberg, som tillsammans med platschefen Lolo Ramsing ansvarar för projektet, menar att ett par av av de saker som varit komplexa i projektet har varit grundläggningen och prefabstommen.

Vad är det viktigaste i projektet?

-Byggnaden är utformad som ett lågenergihus vilket innebär stor fokusering på att alla anläggningar och installationer, samt att byggdelar projekteras och utförs, så att låg energiförbrukning uppnås.

Även andra effektiviseringar är tänkta att ingå som komplement i det nya äldreboendet. Bland annat ska ett centraldammsugarsystem från Canvac installeras. Tanken är att städningen ska bli dammfriare genom att ingen sugluft, som virvlar upp damm och också släpper ut en del mikrodammpartiklar, blåses ut i rummen igen.  Detta gör också att miljön blir bättre för allergiker. Då dammsugningen med centraldammsugare också är mycket tystare kan städning genomföras även då de boende vistas i rummen. Städningen blir också effektivare  då mindre damm virvlar upp som i sin tur genererar mer städning. Slutligen blir städningen mindre tung för personalen då det bara är slangen som behövs. Med det är klart att det behövs en hel del installationer innan dessa fördelar kan plockas ut. I fallet Bjurslätts äldreboende handlar det om mellan hundrafemtio och tvåhundra sugdosor i väggarna för att kunna komma åt med slangarna, över tusen meter rörledningar och en centralenhet. Enligt Anders Dahlberg, projektchef på Canvac, har de mångårig erfarenhet av centraldammsugarsystem och levererar inte bara till byggnader av den här typen utan även till exempel till hustillverkare som Myresjöhus och liknande.

Det finns förstås ett mänskligt och logistiskt problem med att riva ett befintligt och aktivt äldreboende för att bygga upp ett nytt igen på samma ställe – de boende måste ju ta vägen någonstans under tiden. Man har löst det så att de boende under byggtiden bor på Lillhagsparken 11. Inflyttning i det nya boendet på Björlandavägen beräknas ske under 2012.
Så från att varit ett äldreboende med en hel del brister kommer det bli ett modernt, flexibelt och med fler platser än tidigare. Vi hoppas att de boende kommer att kunna trivas i den nya miljön. Ambitionen är i alla fall hög.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0