Byggindustrin Bostäder reportage
3 min lästid

Kulturmärkt industribyggnad blir moderna bostäder med fantastiskt läge

21:a juli 2014, 06:45
Kulturmärkt industribyggnad blir moderna bostäder med fantastiskt läge
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Den mer än 100 år gamla Qvarnen Tre Kronor i Nacka väcks till liv igen. Riksbyggen förädlar kvarnen och angränsande silobyggnad till 163 lägenheter i en unik kulturhistorisk miljö med ett fantastiskt läge vid Stockholms hamninlopp.

Fastigheten ligger på Kvarnholmen där totalt 2 500 bostäder planeras eller håller på att färdigställas. 2010 köpte Riksbyggen Qvarnen Tre Kronor av KF och har delat upp fastigheten i två bostadsrättföreningar. Dels Brf Qvarnen i Nacka som tilldelats kvarnbyggnaden, dels Brf Silo III i den mindre byggnaden som ligger ett fåtal meter öster om kvarnen. Byggnadskostnaden beräknas till omkring 400 miljoner kronor exklusive mark och byggherrekostnader.

Kvarnen byggdes 1898 och har fram till mitten 1990-talet huserat en processanläggning för bearbetning av spannmål – alltifrån malning av säd till produktion av matvaror för leverans över hela Sverige. Byggnaden har ett kulturhistoriskt värde vilket har begränsat möjligheterna vid ombyggnationen.
– Vi har ett bra samarbete med Nacka kommun och en byggnadsantikvarie som både stöttar oss och kontrollerar vad vi gör. Visst hade det varit trevligt med balkonger på framsidan som vänder sig mot vattnet men det skulle ändra för mycket på husets ursprungliga utseende. Som kompensation lägger vi till balkonger överallt där det går på husens baksida som också har större möjlighet till sol, säger Björn Mauritsson, projektchef på Riksbyggen och ansvarig för projekten på Kvarnholmenfastigheten.

För att erbjuda de boende bilparkering på nära håll har Riksbyggen låtit spränga bort över 14 000 kubikmeter berg bakom kvarnen. Där kommer ett garage att  byggas med plats för 156 bilar. Åker man kollektivt tar det lite drygt 10 minuter med buss till Slussen i centrala Stockholm. Dessutom färdigställs just nu en brygganläggning ett stenkast från kvarnen. Sjövägen trafikerar i dagsläget Kvarnholmen med färjeförbindelse som sträcker sig mellan Frihamnen, Lidingö, Nacka Strand och Nybroviken. Landstingets trafiknämnd beslutade i juni 2012 att trafiken ska ingå i SLs reseutbud.

– Eftersom industribyggnader som dessa är djupare än normala bostadshus har vi jobbat hårt tillsammans med arkitekten Joakim Billing på Rits Arkitekter för att skapa rätt funktionalitet i de inre delarna av huskroppen. Vi har ritat ett antal varianter på planlösningar för samma lägenhet, exempelvis en variant som kanske faller singlar i smaken och en annan variant som passar bättre för en barnfamilj, avslutar Björn Mauritsson.

Uppenbarligen har Riksbyggen lyckats bra. De började visa och sälja på ritning i maj 2012 och har redan sålt hälften av lägenheterna i Silo III och 35 av lägenheterna i kvarnen. Priset varierar beroende på var i husen som lägenheten finns men är i genomsnitt cirka 58 000 kr per kvadratmeter. Då ingår bastu och gym i silons bottenvåning. Och i kupolen högst upp på silon kommer det finnas en festvåning som medlemmarna i båda föreningarna har tillgång till. Där kan de njuta av en fantastisk utsikt över Stockholms siluett, Djurgården, Saltsjön och strax österut börjar Stockholms skärgård.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0