Byggindustrin Bostäder reportage
6 min lästid

Skanska bygger bostäder i Mölndal

11:e maj 2012, 11:55
Bild: Kanozi arkitekter
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Bild: Kanozi arkitekter
Bild: Kanozi arkitekter
{loadposition artikel-1}Mölndal ska expandera och det talas till och med om en byggboom här. Först ut ligger Skanskas projekt på Vänortsgatan. Byggnaden är röd och vit – men frågar vi Skanska så är den också klassad ljusgrön!

Vänortsgatan ligger mellan Krokslätt och Mölndals Centrum. Här planeras ett bostadsområde med 185 nya lägenheter med beräknad inflyttning under våren 2013. Mölndal stad är den tredje största kommunen i Västra Götalandsregionen.
Här bor och verkar drygt sextio tusen människor idag. Mölndal är en expansiv kommun och är med på rankinglistan bland de kommuner som har bäst företagsklimat enligt Svenskt Näringsliv. Vänortsgatan ligger bra till i Mölndal samtidigt som Mölndal ligger på lagom pendlingsavstånd för dem som jobbar i Göteborg.

Planeringen för området har pågått i flera år. 2008 var HSB och Mölndals stad i nästan klara med projekteringen. Sedan ville HSB minska antalet lägenheter vilket kommunen inte ville. Efter nya förhandlingar köpte Skanska Nya Hem marken med en färdig detaljplan för femtio miljoner. Skanska är ett av Sveriges största byggbolag med verksamhet inom hus och anläggning samt utveckling av bostäder och kommersiella lokaler. I Sverige har företaget cirka tiotusen medarbetare.

Husen på Vänortsgatan är ritade av Kanozi Arkitekter och kommer att ha en mängd detaljer för att hålla trafikbullret ute, bland annat burspråk, inglasade balkonger och bullerskärmar mellan husen. Lägenheterna kommer att inrymmas i två stora huskroppar på vardera sidan Vänortsgatan, sex respektive sju våningar höga.

Vänortsgatan är tänkt att bli ett modernt och miljövänligt kvarter som sticker ut ordentligt samtidigt som det materialmässigt stämmer överens med området resulterade i en blandning av vita partier och rött tegel. Det vita och det röda ger värme åt den annars strama och kaxiga fasaden ut mot gatan. Innergårdar med grillplatser, solbänkar och lekplats ger möjlighet till spontanitet och umgänge. Innergårdarna och husen placeras ovanpå underjordiska garage.

Mats Wisehn från hte-garden som har hand om markarbetena i projektet menar att det viktigaste är att skapa trivsamma innergårdar där människor som bor i området vill vistas. Har berättar också att en av svårigheterna har varit att bygga på mark där det tidigare bland annat legat en bensinstation. Marken har under åren blivit förorenad och därför är det viktigt att en noggrann sanering genomförs.  Det har krävts ett digert kontroll- och undersökningsprogram. På frågan om vad han anser vara projektets mest utmärkande drag säger han att arkitekten lyckats så väl med att få harmoni mellan ny och gammal bebyggelse.

Lägenheterna är bostadsrätter som alla kommer att ha balkong, terrass eller uteplats mot den lummiga innergården. Storleken på lägenheterna är 35 kvadratmeter för en etta och 119 kvadratmeter för en fyra.

Vi ställer Mikael Panzar från Skanska Nya Hem några frågor om projektet.

Vad är det viktigaste ni har att tänka på i det här projektet?
-Vi utvecklar och bygger bostäder där människor ska bo i över hundra år och då måste det även funka bra ur ett samhällsbyggarperspektiv. Här har vi haft som ambition att skapa en attraktiv port till Mölndal från Göteborg. Sedan har vi i detta projekt tänkt extra mycket på kommunikationsmöjligheterna och i synnerhet tillgängligheten. Det ska vara lätt att ta sig till Vänortsgatan oavsett om man har bil eller cykel. Vi har också velat möta behovet av mindre lägenheter som finns i Mölndal genom att rita in en stor andel smålägenheter.

Vilka svårigheter har ni stött på?
-Närheten till Göteborgsvägen med dess, bil-, spårvagn och cykeltrafik är en stor fördel ur ett kommunikationsperspektiv. Men detta skapar även utmaningar hur man ska hantera eventuellt buller. Vi har därför fokuserat på att skapa den livfulla och sociala ytan in mot gårdarna istället. Tanken är att det gårdarna som de boende kommer uppfatta som husets framsida. En annan utmaning var att utveckla små lägenheter utifrån den nya tuffa kraven på tillgänglighet och avskiljbarhet utan att för den delen bli för stora. Produktionstekniskt är det grundläggningen, på grund av svårare än normala markförhållanden. Vi fick genomföra omfattande geotekniska utredningar samt provpålningar för att verifiera att projekterad metod är rätt.

Vad är projektets mest utmärkande drag?
-Att skapa en port för bostäder in mot centrala Mölndal kräver ett hus som vågar sticka ut. Ett hus man lägger märke till när man passerar. Fasaderna med sina burspråk ut mot omgivningen har getts en stadsmässig karaktär med blandning av tegelpartier och infärgad betong, tydligt markerade burspråk och partier som våga sticka iväg på höjden bara för att de kan.

2annons malericentralen1

Vilka miljöhänsyn har ni i projektet?
-Att utveckla ett hus med låg energiförbrukning har varit en självklarhet. Skanska satsar generellt på att skapa förutsättningar till fler gröna projekt. Vänortsgatan är klassat som ljusgrönt i Skanskas ”Gröna Kartan” som sträcker sig från beige till mörkt grönt. Beige innebär att dagens lagkrav uppfylls. Vi arbetar i projektet med energi, uppföljning av avfall från arbetsplats till deponi. För att minska mängd avfall kommer många av komponenterna som prefabricerade enheter. Samtidigt har vi fokuserat på att utnyttja Vänortsgatans fantastiska möjlighet till miljövänlig kommunikation. Extra omtanke har lags på cykelparkeringar för de boende. Från Vänortsgatan når lätt både centrala Mölndal och Göteborg. För den mer bekväma finns spårvagnen ett stenkast bort. Boende på Vänortsgatan ska klara sig utan bil. Vi har även utvecklat en app ”Skanska Cykla Hem” som guidar cyklister, avslutar Mikael.

Ambitionen är att locka även yngre köpare till lägenheterna genom att en del av lägenheterna kommer att vara ettor, tvåor och en del något däremellan. Sedan ska den stora andelen treor och fyror locka köpare av andra kategorier. Som exempel tänker sig Skanska äldre villaägare som vill byta villaägandet mot lägenhet. Priserna kommer att variera från drygt en miljon för en etta till drygt fyra och en halv miljon för en fyra. I princip en miljon per rum alltså.

De tänkta priserna anger i vilket fall att det ska vara minst lika hett att bosätta sig i Mölndal som i Stockholms innerstad, vilket är intressant i sig. Kanske är det så att våra storstadsområden blir mer och mer lika varandra? I Storgöteborg, där Mölndal också ingår, bor det strax under en miljon invånare vilket är något fler än det bor i Stockholms kommun. Sedan tillkommer förstås alla kranskommuner när det gäller Stockholm, men i alla fall är en miljon en siffra som inte kan ignoreras.

Trenden är tydlig – allt fler människor lockas till de större städerna där fler möjligheter finns. Det är troligt att även denna trend gäller Göteborgsområdet.
Så kanske byggboomen blir verklighet i Mölndal och kanske ser vi inledningen av den i och med Vänortsgatanprojektet. Vi får väl se.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0