2020-09-23 SBC: 80 procent av hyresvärdar rabattlösa https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/08/miniräknare-källa-creative-commons.jpg

SBC: 80 procent av hyresvärdar rabattlösa

Bostad

Tusentals hyresvärdar har ansökt om hyresstödet som regeringen erbjuder till följd av Coronapandemin. Nu har Sveriges BostadsrättsCentrum AB (SBC) genomfört en enkätundersökning om hur det ser ut bland bostadsrättsföreningarna gällande hyrorna. Det framgår av ett pressmeddelande.

Resultatet av enkäten har visat att 80 procent av de frågade 400 bostadsrättsföreningarna inte har gjort några hyresreduceringar för sina lokalhyresgäster, vilket är ett krav för att ta del av det statliga stödet.

– Det kan finnas flera olika anledningar till att det funnits en passivare inställning till hyresstödet bland bostadsrättsföreningar. För det första har det förekommit oklarheter kring förordningens innehåll och den har även ändrats under våren. Något som skapat frågor kring bland annat vilken del av hyran som skall sättas ned och vilka branscher stödet gäller för, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC.

Kompensationen som det är tal om baseras på om hyresvärden gett sina hyresgäster rabatt på hyran under perioden 1 april till 30 juni 2020.

SBC:s undersökning visar även att så många som fyra av tio bostadsrättsföreningar menar att deras medlemmar delvis eller inte alls har koll på de ekonomiska konsekvenser som kan uppstå vid en reducering av hyra till lokalhyresgäster.

Här är undersökningens resultat:

Har er förening beviljat hyresreducering till lokalhyresgäster (i enlighet med det statliga hyresstödet)?

Totalt
Ja15 %
Nej80 %
Vet inte5 %
Källa: SBC

Anser ni att föreningens medlemmar är insatta i de ekonomiska konsekvenser som uppstår vid reducering av hyra till lokalhyresgäster?

Totalt
Ja15 %
Nej, endast delvis14 %
Nej, inte alls24 %
Vet ej47 %
Källa: SBC

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!