2020-07-28 SBC: Var tredje förening planerar att höja avgiften https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/04/bostader-genrebild.jpg

SBC: Var tredje förening planerar att höja avgiften

Genrebild bostäder. Fotograf: Anders Löwdin
Genrebild bostäder. Fotograf: Anders Löwdin
Bostad

Var tredje bostadsrättsförening har eller planerar att höja sina avgifter inom en snar framtid. Det visar en färsk undersökning som SBC Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC) låtit genomföra.

Av totalt 400 föreningar som svarat i SBC:s enkät uppger var tredje, att de nyligen höjt eller planerat att höja sina avgifter.

Sparar inför renoveringar
Nästan hälften av de som höjt eller planerar att höja avgiften uppger att de sparar inför planerade renoveringar. 19 procent uppger att höjningen beror på sparande inför oförutsedda utgifter.

På frågan hur man ser på de ekonomiska förutsättningarna de kommande 12 månaderna svarar 46 procent positivt. Endast fyra procent av de svarande föreningarna uppger att de ser negativt på framtiden.

Ett sundhetstecken
Enligt Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på Sveriges Bostadsrättscentrum, har corona skapat en oro som kommit att påverka landet bostadsrättsföreningar.

– Det är dock ett sundhetstecken att så pass många föreningar ser positivt på framtiden och planerar inför oförutsedda händelser. Det är alltid en god idé att se till att ha en buffert för saker som inte går att förutse. I synnerhet i osäkra tider som vi befinner oss i just nu, säger Markus Pålsson.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!