2020-05-18 Ikano Bostad i startgroparna för nya Bäckby centrum https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/05/backby-ikano.jpg

Ikano Bostad i startgroparna för nya Bäckby centrum

Illustration: FOJAB arkitekter
Illustration: FOJAB arkitekter
Bostad
Projekt

Stadsdelen Bäckby, som byggdes mellan 1960 – 1980, får sig nu ett ansiktslyft. Ikano Bostad är en av flera aktörer som planerar sitt första kvarter i stadsdelen.

– Just nu håller vi på att planera för att sätta igång med vårt första kvarter i Bäckby och har snart färdigställt bygglovshandlingarna tillsammans med vår arkitekt. I det första kvarteret kommer vi att bygga 96 hyresrätter med planerad produktionsstart i oktober i år. Totalt kommer vi att bygga cirka 225 hyresrätter i Bäckby. Vi kommer även certifiera våra hus enligt Miljöbyggnad Silver, berättar Lisa Lysén, Projektchef på Ikano Bostad till Branschaktuellt.

Inflyttning för det första kvarteret är planerad till våren/sommaren 2022.
– Vårt andra kvarter med cirka 130 lägenheter har beräknad inflyttning till sommaren 2023.

Sociala hållbarhetsfrågor högt på agendan

Lisa Lysén lyfter samarbete med Västerås stad, Mimer och BoKlok – de andra två byggherrarna i området – som väldigt lyckat.
– Vi samarbetar inte bara kring byggprojekten, utan vi jobbar även tillsammans med de sociala hållbarhetsfrågorna i Bäckby. Tillsammans med Västerås stad, Mimer och BoKlok har vi tagit fram och undertecknat en Tillsammansförklaring för bland annat social hållbarhet. I Bäckby satsas det stort på Tillsammansförklaringens fokusområden som är Trygghet, Sysselsättning och Sammanhållning. Detta är frågor som är viktiga för oss alla, inte minst för de boende i Bäckby.

Tydlig samordning mellan byggherrarna

När det kommer till projekt av denna storlek, borgar ett lyckat samarbete för ett lyckat projekt.  
– Logistiken är en vanlig utmaning i många projekt, och det här är inget undantag då vi är flera byggherrar som bygger samtidigt och byggarbetsplatserna är trånga. Detta kräver en tydlig samordning mellan byggherrarna i området. Detta underlättas dock av bra samarbete mellan alla aktörer. Alla strävar efter att det ska bli så bra som möjligt, inte minst för de boende i Bäckby, säger Lisa Lysén och avslutar:

– Vi tycker att det är väldigt roligt att snart vara igång med vårt kvarter och ser framemot att se det färdiga resultatet när Bäckby står klart. Extra mycket ser vi framemot att träffa alla framtida hyresgäster som ska bo här och förhoppningsvis trivas i våra bostäder.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!