2020-03-24 Frodeparken byggs mitt i Uppsala https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/03/frodeparken-white-arkitekter-uppsala-solceller-frode.jpg

Frodeparken byggs mitt i Uppsala

Illustration: White arkitekter, Beställare: Uppsalahem
Bostad

En energimässig milstolpe, så beskriver White arkitekter det nya bostadshuset med en fasad av integrerade solceller, mitt emellan Uppsala Resecentrum och den frodiga Frodeparken.

Byggnaden uttrycker rörelse och ska stå för en arkitektur där vår samtid gör ett tydligt avtryck. Det bågformade huset bildar en 90 meter lång välvd skärm mot järnvägen och stationsområdet.

Illustration: White arkitekter, Beställare: Uppsalahem
Illustration: White arkitekter, Beställare: Uppsalahem

Huset har en urban sida mot Stationsgatan och en grön parksida mot den Frodeparken. Entrévåningen har en glasad fasad och kommer att rymma butiker samt en förskola med fyra avdelningar.

– Med kraftfull arkitektur och smarta energisystem är kvarteret Frodeparken en skimrande representant för kunskapsstaden Uppsala, säger Mats Egelius, ansvarig arkitekt i ett pressmeddelande.

Illustration: White arkitekter, Beställare: Uppsalahem

Fasad med 1 800 solcellspaneler

Det finns 70 lägenheter, från ett till fem rum och kök. Flertalet lägenheter är genomgående med vardagsrum och kök i söderläge mot gatan och en tyst sida med sovrum och balkonger mot parken. Högst upp på taket finns en gemensamhetslokal för de boende.

Totalt består fasaden av 1 800 solcellspaneler som producerar 70,0000 kWh om året. Det räcker för att täcka husets behov av fastighetsel för hissar, belysning och ventilation. Solceller är ett material som återbetalar sig självt, och deras långa livslängd gör att de kan räknas hem ekonomiskt

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!