2020-02-11 Kulturminne ska bli bostäder https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/02/white-arkitekter-projekt-tyskland.jpg

Kulturminne ska bli bostäder

Illustration: Taktics & White Arkitekter
Bostad
Projekt

Det gamla fabriksområdet Heinzelmann Areal i Tyskland ska omvandlas till bostäder. Uppdraget har bland annat gått till svenska White Arkitekter tillsammans med Bicon Project Management och investeraren GIEAG AG.

Över 80 bostäder, restauranger, ateljéer, kontor och platser för co-working blir resultatet när de gamla fabriksbyggnaderna omvandlas och moderniseras och kompletteras av två nya träbyggnader och ett nytt torg mitt i det historiskt viktiga området.

Illustration: Taktics & White Arkitekter

Moderniserar och bygger hållbart för framtiden

Tävlingsbriefen specificerade behovet av funktionsplanering och en tydlig arkitektonisk strategi som skulle innehålla både nybygge och återbruk av befintliga byggnader. Samtidigt som man i förslaget adderat två nya träbyggnader på de omkringliggande gatorna har White Arkitekter avstått från att föreslå en tredje möjlig byggnad och istället satsat på det offentliga rummet genom att anlägga ett nytt torg i hjärtat av området.

– Vi fokuserar på att återskapa den här historiska platsens själ och hjärta, samtidigt som vi moderniserar området och bygger hållbart inför framtiden. Det gläder oss att staden gillade vår vision, säger Max Zinnecker, ansvarig arkitekt på White i ett pressmeddelande.

Planerad byggstart är 2021.

Illustration: Taktics & White Arkitekter

Fakta om omvandlingen av Heinzelmann Areal:

Total yta: 16 000 kvm, varav 12 000 kvm

Omvandlat: 12 000 kvm / nybyggt: 4000 kvm

Bostäder: 66% / Kommersiella verksamheter 33%

Små lägenheter 50% / stora lägenheter 50%

Lägenheter: 87 st

Bilparkering: 83 platser

Cykelparking: 150 platser

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!