2019-12-13 Historisk dom: rätt till hyressänkning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/12/inlagg-webben.png

Historisk dom: rätt till hyressänkning

Bildkälla: Pixabay / cc
Bostad

En historisk dom har kommit – hovrätten har avslagit Uppsalahems överklagande vilket betyder att hyresgäster i det nybyggda kvarteret Åpromenaden har rätt till sänkt hyra.

Hyresgästerna har tagit hjälp av Hyresgästföreningen för att kräva sänkt hyra för de nybyggda hyreslägenheterna i Uppsala. Nu får hyresgästerna rätt till hyressänkningar på tusentals kronor, det rapporterar Hem & Hyra.

– Det är stort och banbrytande att vi har lyckats få till en sänkning. Jag känner inte till något tidigare fall där man har lyckats sänka hyran på det här sättet, och det handlar om ganska ordentliga pengar, så det här är lite historiskt, säger Magnus Näll, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle och en av dem som har varit med och drivit rättsprocessen, till Hem & Hyra.

Det handlar om treor med en hyra på 12 700 kronor som fick sänkning med 1 400–1 500 kronor i månaden. Även tvåor och ettor fick hyressänkning. De flesta av de 61 hyresgästerna kommer även retroaktivt få tillbaka pengarna de har betalat för mycket sedan 1 december 2018.

Kan hota bostadsutvecklare

Men domen i hovrätten kan komma påverka andra hyresvärdar och på konsekvenser för hela landet, det skriver DI. Enligt Andreas Sjöberg, vd på Fastighetsägarna Mitt Nord, kan domen sprida sig och investeringsviljan dämpas.

– Vi har medlemmar med ambitioner att producera nytt i Uppsalaområdet, men nu säger de att detta inte kommer att ske i samma utsträckning som man tidigare planerat, konstaterar han till DI och tillägger att konsekvenserna av domen kan leda till att man inte vågar bygga nytt.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!