2019-10-08 Grönt för bostäder på ”svår” plats https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/10/karlshamn-bostad-bygge-webb.jpg

Grönt för bostäder på ”svår” plats

Illustration: JSB / Wingårdhs arkitekter
Bostad
Projekt

Nyligen fick JSB tillsammans med Wingårdhs arkitekter och Svensk Bostadsutveckling AB grönt ljus för 48 nya lägenheter byggas intill Mieån i Karlshamn.

Kvarteret i centrala Karlshamn är cirka 5 500 kvadratmeter stort och utgörs främst av parkeringarna intill Mieån vid det gamla biblioteket. Förslaget omfattar sex fristående flerbostadshus med totalt 48 lägenheter. Storlekarna varierar från tvåor och treor med balkong upp till fyror i två plan med egen entré.

– Vi är väldigt glada och stolta över uppdraget, säger Pether Fredholm, vd för JSB i ett pressmeddelande. Som Karlshamnsföretag vill vi gärna hjälpa kommunen att nå tillväxtmålet om 50 000 invånare. För det krävs fler attraktiva boendemiljöer.

Svår plats för bygge

Representanter för Karlshamns kommun har beskrivit platsen som ”svår” och uttryckt förvåning över att det vinnande förslaget har lyckats ta hänsyn både till intilliggande bostadshus och till de särdrag som gör Karlshamn unik som stad.

– När vi var på plats i Karlshamn första gången noterade jag något som kan uppfattas som magasinsliknande byggnader i rött trä, säger Gert Wingårdh. Där och då föddes idén till att göra en modern tolkning av en struktur som redan fanns i stadsbilden. Det resulterade i en småskalighet som väl låter sig utföras i trä, ett material som både är vackert och hållbart

– Vi kommer att skapa en boendemiljö som människor trivs i, säger Pether Fredholm. Det handlar om en modern bebyggelse som genom färg, form och placering ändå samspelar med trästaden Karlshamn och med befintlig kulturmiljö.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!