2019-09-12 Fängelse hotar andrahandsuthyrare https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/jon-flobrant-bEta-mHDD0E-unsplash.jpg

Fängelse hotar andrahandsuthyrare

Bild: Photo by Jon Flobrant / Unsplash / Pixabay
Bild: Photo by Jon Flobrant / Unsplash / Pixabay
Bostad

Straffen på andrahandsmarknaden skärps. Från och med 1 oktober kan den som hyr ut svart i andra hand och tar ut för hög hyra straffas med fängelse.

Lagen är en av flera skärpningar inom hyresområdet och en del av januariöverenskommelsen. Den som alltså hyr ut sin lägenhet i andra hand utan lov, och tar ut för hög hyra gör sig från 1 oktober skyldig till ett brott som kan ge fängelse upp till två år.

Förändringar i hyreslagstiftningen

  • Den som hyr ut i andra hand får högst ta ut samma hyra som man själv betalar. Detsamma gäller kostnader för el, bredband och liknande. Man får dock lägga på 15 procent om lägenheten hyrs ut möblerad.

  • Om du betalar pengar för att köpa ett hyreskontrakt svart så kan du bli straffad med fängelse i upp till två år, förutom att du riskerar att bli av med kontraktet. Att sälja svartkontrakt kan du bli straffad fängelse i upp till fyra år.

  • Den som olovligen hyr ut en lägenhet kan bli av med kontraktet omedelbart. Tidigare fick man en varning först.

  • Om du både hyr ut din lägenhet olovligt, och dessutom till ockerhyra, så betraktas det numera som ett brott. Det kan straffas med fängelse i upp till två år. 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!