Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Örebro, ÖBO och Eon i energisamarbete

4:e juni 2019, 13:58
Örebro, ÖBO och Eon i energisamarbete
Foto: Örebrobostäder
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Tillsammans ska Örebro kommun, Örebrobostäder och Eon skapa Sveriges första bostadsområde som producerar, lagrar och delar energi mellan fastigheterna.

Inför planerad markanvisning i november har Örebro kommun, Örebrobostäder och Eon upprättat ett samarbete med ambition att tillskapa ett unikt bostadsområde. Området kallas Tamarinden, Sörbyängen och ligger precis intill Ica Maxi vid universitetsområdet i Örebro.

Nya lösningar för smarta städer

De tre parterna samarbetar nu för att hitta nya lösningar för att skapa smarta städer och minska beroendet av fossila bränslen. Detaljplanen är redan framtagen och målsättningen är att kunna erbjuda marknaden ett område där bostäderna erbjuds tillverka, lagra och dela el. Byggstart i området planeras till år 2021. Hela området beräknas vara färdigt år 2025.

– Örebro kommun har på många sätt gått före i klimatarbetet. Tillsammans med Örebrobostäder och Eon arbetar vi för att ta nästa stora innovationskliv och skapar förutsättningar för helt nya sätt att arbeta med energiförsörjning inom utvecklingen av smarta städer, säger Ullis Sandberg (S), ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad i ett pressmeddelande.

– Det är många parametrar som behöver gå i lås innan Tamarinden står på plats. Vi behöver ta höjd för framtiden och skapa förutsättningarna. Vi kan inte alltid utgå från befintliga system och se vart vi kommer ifrån, utan vi måste se till vart vi ska, berättar Emma Gren, projektledare Örebro kommun.

“Fantastisk utveckling”

– Det är en fantastisk utveckling som sker i samhället. Hållbarhetsfrågorna får allt större påverkan på vårt sätt att bygga det framtida samhället. Tamarinden kommer att bli en ledstjärna i det framtida samhällsbygget med sitt unika sätt att kombinera olika energiflöden och därmed ge upphov till en mycket resurseffektiv och hållbar stadsdel, säger Per-Anders Tauson, chef Eon Energilösningar.

– Vi tycker att det här är en mycket spännande och innovativ klimatsatsning. Örebro kommun, Eon och Örebrobostäder tar nu tillsammans med andra fastighetsägare steget att skapa en helt ny stadsdel med smarta, gröna energilösningar. Det är ett unikt grepp där vi nyttjar varandras kunskap och breda kompetens, säger Ulf Rohlén, vd på Örebrobostäder.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0