2019-05-15 Castellum installerar solceller https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/castellum-webb.jpg

Castellum installerar solceller

Solcellsmoduler på Västbergavägen 25. Foto: Solkompaniet
Solcellsmoduler på Västbergavägen 25. Foto: Solkompaniet
Bostad

Castellum har installerat 462 solcellsmoduler på taket på fastigheten på Västbergavägen 25.

Satsningen är en del av solelstaden Västberga, som startade för två år sedan och som har som ambition att göra Västberga till den soleltätaste stadsdelen i Stockholm år 2020. När initiativet drogs igång i slutet av 2017 fanns det 100 kilowatt solel i Västberga. Med installationen på Castellums fastighet är siffran för stadsdelen nu 578 kilowatt.

– Stockholms stad ska vara fossilbränslefritt år 2040, och då ska även 10 procent av vår elförbrukning komma från solel. För att nå det målet måste vår installationstakt mångdubblas, och gå från idag producerade 3 gigawattimmar till 70 gigawattimmar. Detta kräver ett målinriktat arbete från flera håll. Solelstaden Västberga är ett utmärkt initiativ som driver på den utvecklingen, säger Katarina Luhr, Klimat- och miljöborgarråd (MP) Stockholm stad som invigde solcellsanläggningen, i ett pressmeddelande.

Består av 462 solcellsmoduler

Solcellsanläggningen som installerats på Västbervägen 25 har en installerad effekt om 127 kilowatt och består av 462 solcellsmoduler.

– Det här är vår första anläggning i Stockholm och vi kommer att fortsätta att investera i solel. Våra beräkningar visar att anläggningen på Västbergavägen kommer producera solel motsvarande 25 procent av fastighetens elförbrukning, en konkret insats för miljön, säger Robert Carlsson, Hållbarhetsansvarig på Castellum.

Castellum har de senaste åren installerat solceller på en yta om 8 500 kvadratmeter på sina fastigheter runt om i Sverige. Dessa genererar varje år el som skulle räcka till cirka 250 villors förbrukning. Under 2019 planeras en större satsning för att ytterligare öka antalet anläggningar.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!