2019-05-14 Hushåll spår stigande bostadspriser https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/12/bostadspriser.jpg

Hushåll spår stigande bostadspriser

Bildkälla: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Bildkälla: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Bostad

Allt fler hushåll tror på stigande bostadspriser. Det visar SEB:s senaste boprisindikator som steg med 9 enheter i maj från månaden före och nu uppgår till 27.

Av de tillfrågade hushållen uppgav 49 procent att de tror på stigande bostadspriser det kommande året. En ökning med 5 procentenheter jämfört med april-mätningen. 

Andelen hushåll som tror på fallande priser har i sin tur minskat med 4 procentenheter och till 22 procent. 

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive fallande priser och ökade alltså med 9 enheter till 27 i maj.

– Boprisförväntningarna stiger rejält och har nu ökat med 27 enheter sedan årsskiftet. Hushållen har under ganska lång tid varit mer optimistiska om bostadsmarknaden än prognosmakarna som ofta varnat för fortsatta nedgångar, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i ett pressmeddelande. 

Andelen hushåll som spår oförändrade priser låg kvar på oförändrade 21 procent. 

Ger hushållen rätt

– Den faktiska prisutvecklingen går nu i sidled eller svagt uppåt och ger alltså i allt väsentligt hushållen rätt. Det finns alltså all anledning att följa hushållens uppfattningar om prisutvecklingen noga, säger Jens Magnusson. 

Vad gäller hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år sjönk de till 0,12 procent medan andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga lån minskade de till 5 procent. 

– Hushållens ränteförväntningar steg inför Riksbankens höjning i december men har sedan snabbt fallit tillbaks sedan årsskiftet. De ligger nu ganska stabilt på låga nivåer och fortsätter till och med att sjunka något. Det är rimligt att anta att de låga ränteförväntningarna bidrar till både stigande förväntningar på bopriserna och sjunkande intresseför att binda räntan på bostadslånen, säger Jens Magnusson

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!