2019-05-08 Einar Mattson använder obesiktigade hissar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2015/04/einarm.jpg

Einar Mattson använder obesiktigade hissar

Einar Mattsson
Bostad
Fastighet

13 stycken hissar – det är antalet hissar som fortfarande har varit i bruk trots att hyresvärden Einar Mattson inte har besiktigat dem.

Enligt en granskning av Hyresgästföreningen har hyresvärden Einar Mattsson använt 13 hissar trots att reparationen inte besiktigats av en oberoende kontrollant, det rapporterar SVT Nyheter.
– Hissen har stannat på en våning, eller så kommer den inte när man trycker på den, säger Ulf Myrstedt, hyresgäst hos Einar Mattsson om hissen i hans hus på Södermalm, till SVT Nyheter.

Enligt Hyresgästföreningen ska en hiss, när den går sönder, repareras – och sen besiktigas. Under den perioden får hissen inte användas.

300 granskade hissar

När Hyresgästföreningen granskade medlemsorganisationen för hyresgäster i Einar Mattssons fastighetsbestånd i Stockholm visade det sig att av 300 hissar var 13 inte besiktade, enligt SVT.

– Det har inte varit tillräckligt säkra att användas för hyresgästerna i de här husen, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen till SVT.

”Det är en målkonflikt”

Enligt SVT menar ansvariga hos Einar Mattsson att hissarna ska vara säkra att åka i.

– Det är ett beslut jag har tagit efter en kontakt med entreprenören som lagat den. Jag har valt att låta dem vara i drift. Det är en målkonflikt, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.

Vidare kommer Hyresgästföreningen vidta ytterligare åtgärder. Föreningen vänder sig bland annat till stadsbyggnadskontoret med krav på att nämnden ålägger Einar Mattsson att betala ett vite på 93 000 kronor för varje hiss som borde ha varit i avstängd.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!