2019-05-06 Saknar en halv miljard – hotas av stämning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/norra-tornen-oscar-properties.jpg

Saknar en halv miljard – hotas av stämning

Foto: Wikimedia Commons.
Foto: Wikimedia Commons.
Bostad

Om några veckor måste Oscar Properties betala 500 miljoner för marken till ett av deras stora prestigeprojekt. Lyckas de inte går bygget till någon annan.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties har i flera års tid arbetat för att bygga nya lyxbostäder i projektet Gasverket i Norra Djurgårdsstaden. Bostadsprojektet går under namnet Gasklockan och ska ligga på samma plats som en nu nedlagd gasklocka.

Totalt är det tänkt att fastigheten ska bli 97 meter hög med 317 bostäder. Den ska vara cylinderformad och tanken är att byggstarten ska ske under det tredje kvartalet i år.

675 miljoner

Uppgifter som SVT tagit del av menar att prislappen på bygget kan bli upp till 675 miljoner kronor. Men om storsatsningen blir verklighet är i dagsläget högst oklart.

Nya uppgifter visar nämligen att bolaget, som redan nu är starkt ekonomiskt krisdrabbat, måste betala 500 miljoner innan den 3 juni. Om de inte gör det kan Stockholms stad stämma Oscar Properties.

– Priset är indexerat från när det markanvisades. Sedan har åren gått och priserna gått upp. Idag är priset 15 000 kronor per kvadratmeter per bruttoarea. När vi skrev avtalet visste vi inte hur stor själva byggrätten som Oscar Properties kan bygga blir. Men om de inte har något bygglov när den 3 juni kommer, då kommer staden ta betalt för maximalt möjliga byggarea vilket är 45 100 kvadratmeter. Totalt blir det 675 miljoner kronor, säger Staffan Lorentz, ansvarig för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stad.

Saknar 450 miljoner

Oscar Properties har under den senaste tiden haft det kämpigt ekonomiskt och har genom styrelsebeslut tvingats till flera åtgärder för att lyfta ekonomin.

Det är i dag i akut behov av 450 miljoner kronor och har bland annat beslutat tillsammans med investerare att skjuta upp återbetalningen på ett stort obligationslån i några år.

Oscar Properties själva vill inte enligt SVT kommentera arbetet med Gasklockan.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!