2019-05-06 Bostäderna förorenar mer än flyget https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/05/bostader-priser.jpg

Bostäderna förorenar mer än flyget

Foto: Creative commons / Anna Persson / Pixabay
Foto: Creative commons / Anna Persson / Pixabay
Bostad
Energieffektivisering

Svenskarnas bostäder bidrar med stora utsläpp varje år – mer än vårt flygande. Och det trots att utsläppen har rasat ner i källaren de senaste 30 åren, skriver SvD. Nu efterlyser Världsnaturfonden att hela samhället satsar på en omställning av byggsektorn, för att nå Parisavtalets mål.

Sedan 1990 har utsläppen från våra bostäder minskat kraftigt, med runt 90 procent. Orsaken är framför allt att vi inte längre värmer upp våra bostäder med olja.

Bostäderna står för en femtedel av en persons klimatavtryck

Men trots att bostäderna kan ses som en framgångssaga i klimatarbetet, står de fortfarande i genomsnitt för ungefär en femtedel av en persons klimatavtryck, och motsvarande runt 11 miljoner ton CO2 nationellt. Det är mer än vårt flygande, som släpper ut motsvarande omkring 10 miljoner ton om året.

Mycket kvar att göra

Det finns med andra ord mycket kvar att göra, på flera fronter, enligt Sabina Andrén, som är programsamordnare för Hållbara städer på Världsnaturfonden (WWF). Hon säger till SvD att vi inte får titta enbart på vad som sker i hushållen – utan på hela bostädernas livscykel, för att komma tillrätta med bostädernas utsläpp

– För att förstå helheten behöver vi titta på bostadens hela livscykel – inte bara fasen då vi bor i bostaden – utan även bygg- och konstruktionsskedet, underhåll och renoveringar, säger hon till SvD.

Uppvärmningen påverkar mest

Bostaden står för ungefär 20 procent av en persons klimatavtryck i genomsnitt. I den uppskattningen ingår utsläpp som kan kopplas till:

– El och uppvärmning (39 procent)

– Hyra och underhåll (35 procent)

– Hushållsartiklar och verktyg (14 procent)

– Möbler och inredning (9 procent)

– Övrigt (3 procent) – här ingår bland annat påverkan från hushållstjänster som städning.

Källa: NaturvårdsverketMissa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!