2019-04-08 Fler mäklare tror på stigande bopriser https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/04/mäklare.jpg

Fler mäklare tror på stigande bopriser

Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet.
Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet.
Bostad

Fler fastighetsmäklare tror på prisuppgång än prisnedgång. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbunden i samarbete med Valueguard. 

De senaste fyra veckorna har andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser de kommande tre månaderna minskat från 24 procent till 19 procent, medan andelen som tror på prisuppgång har ökat från 27 procent till 36 procent. Samtidigt tror 45 procent på stillastående priser, mot 49 procent förra mätperioden.

Samma nivå som i fjol

För tredje månaden i rad ökar andelen mäklare som tror på prisuppgång samtidigt som färre bedömer prisnedgång. Mäklarnas bedömning ligger i princip på samma nivå som förra året.

– En del i bedömningen är troligen säsongsrelaterad. Det är vår och vi går in i högsäsong då många vill både köpa och sälja bostad och vi får signaler från våra medlemmar om att efterfrågan ökar. Det blir intressant att se statistiken nästa månad för när vi tittar på senaste veckan så ser vi tendenser till att andelen som bedömer prisuppgång fortsätter öka, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

”Fortsatta utmaningar”

– Vi har fortsatta utmaningar framför allt gällande bostadsrätter i Stockholm och särskilt nyproduktion. Vi har en särskilt utsatt grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden på grund av amorteringskravet och det har slagit hårt mot bostadsrätter. Vi vet också att folk sitter fast i sina bostadsrätter för att de har tappat i värde och det i sig medför inlåsningseffekter, avslutar Jenny Stenberg.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!