2019-03-13 Bostadsministern: Amorteringskravet stannar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/03/perbolund-webb.jpg

Bostadsministern: Amorteringskravet stannar

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Bostad

I en intervju med ekonomikanalen EFN säger Sveriges nya finansmarknads- och bostadsminister, Per Bolund, att det har varit för mycket prestige i bostadspolitiken – ingen tidigare regering har tagit sitt fulla ansvar.

Per Bolund säger att vi nu behöver arbeta för att lösa upp de låsningar som funnits. Finansmarknads- och bostadsministern avser att gå över blockgränserna för att få igenom en större översyn av skattesystemet, det skriver EFN i ett pressmeddelande. Bland annat gällande fastighetsavgiften och ränteavdraget. Enligt ministern kommer ändringarna ske inom ramarna för ett större sammanhållet reformpaket som ska leda till en mer funktionell bostadsmarknad.

En större översyn behövs

– Vi ska göra en större översyn av skattesystemet. I det sammanhanget så tror jag att det finns förutsättningar att titta på ett antal skatter som berör boendet, till exempel reavinstskatten, men även andra skatter. Ränteavdraget har också diskuterats i det sammanhanget. Då har vi möjlighet att göra ett större sammanhållet paket som leder till en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Bolund i EFN:s bostadspodd Kvadrat.

Den bostadspolitiska processen beskriver Bolund som lång, men säger att förutsättningarna att få igenom ett större reformpaketet är bättre än på länge – med hjälp av Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr med stöd av Centerpartiet och Liberalerna.

Dock kommer det inte bli aktuellt att lätta på de aktuella amorteringskraven som finns. De driver på en så kallad sund amorteringskultur som enligt ministern inte tidigare funnits.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!