2019-02-12 Mäklarpanelen: Så ser mäklarna på det nya året https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/maklarpanelen-jenny-stenberg-webb.jpg

Mäklarpanelen: Så ser mäklarna på det nya året

mäklare, marknad, bostad
Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet. Foto: Fastighetsmäklarförbundet
Bostad

Andelen mäklare som bedömer att bostadspriserna ska sjunka kommande tre månader har minskat med 7 procent denna mätperiod, medan andelen som bedömer ökande priser har ökat med 3 procent, det skriver Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.

Det ska göra att det nästan är lika många mäklare som bedömer prisnedgång som prisuppgång. Majoriteten av mäklarna bedömer stillastående priser. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.

graf, mätning, Fastighetsmäklarförbundet
Graf marknadsindikator. Källa: Fastighetsmäklarförbundet

Minskat från 33 procent till 26 procent

De senaste fyra veckorna har andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser de kommande tre månaderna minskat från 33 procent till 26 procent, medan andelen som tror på prisuppgång har ökat från 21 procent till 24 procent. Samtidigt tror 50 procent på stillastående priser, mot 46 procent förra mätperioden.

– Det är fortsatt fler som bedömer prisnedgång, men klart färre än vid förra mätningen. Och det är nu en liten skillnad mellan andelen som bedömer prisnedgång och andelen som bedömer prisuppgång. Till viss del kan bedömningen vara säsongsbetonad samtidigt som mäklarna har sett en viss återhämtning efter tidigare prisfall. Men vi har fortsatt stort utbud av bostadsrätter, speciellt på nyproduktionssidan som kan komma att påverka marknaden framöver, säger Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.

”Olika signaler om vart bostadsmarknaden är på väg”

– Vi får såklart olika signaler om vart bostadsmarknaden är på väg beroende på vilken del av landet vi pratar om och med och vilken typ av boende. Vi vet att det tar längre tid att sälja bostadsrätter, framför allt i Stockholm, och att skillnaden mellan ut och slutpris har minskat. Det har varit en trögare inledning på året där säljare och köpare inte riktigt ville mötas, men nu är vi inne i mitten på februari och då brukar marknaden vakna till liv. Dessutom har tidigare orosmoln såsom Riksbankens räntehöjning nu genomförts och kanske lugnat marknaden en aning. Det blir intressant att se hur bostadsmarknaden utvecklas under våren givet förutsättningarna, avslutar Jenny Stenberg.

Under våren 2018 låg Valueguards marknadsindikator kring 20. I slutet av maj gick indikatorn ner och låg fram till början av juli kring noll. Under början av hösten återhämtade sig indikatorn åter till vårens nivåer runt 20, där den låg fram till slutet av september. Därefter började indikatorn sjunka och under andra halvan av oktober och november pendlade indikatorn i spannet mellan cirka -2 och -15. Under december sjönk indikatorn från -2 till -19. Indikatorn har under början av 2019 åter börjat vända uppåt till strax under noll. Antalet svar per vecka har de senaste veckorna legat mellan cirka 180 och 255.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!