2019-01-08 Åreort växer intill skidbacke i världsklass https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/01/Illustration-AIX-Arkitekter-webb.jpg

Åreort växer intill skidbacke i världsklass

Nytt lägenhetshus i Duved
Foto: AIX Arkitekter.
Bostad

Intill en skidbacke för världsåkare ska Åreorten Duved växa. Förhoppningen är att det 39 lägenheter stora trähuset ska bidra till både utveckling av orten och värna om miljön.
– Det är dyrare att bygga i trä men positivt ur ett miljöperspektiv, säger Per Linde.

Duved, en mindre skidort i Åre kommun, har nu fått ett tillskott på 39 nya lägenheter i ett nytt lägenhetshus.
Det arbetade med en trästomme och Per Linde, projektledare hos Årehus, berättar att materialvalet är av miljöskäl.
– Det är ett antal år sen man byggde hyreslägenheter i Duved och det är positiv för byn med 39 nya lägenheter. Det blir mer rörelse och dessutom större omsättning i restauranger och affärer i byn. Sen är det ett roligt val att bygga helt i trä i denna del av landet. Visst, det är lite dyrare att bygga i trä, men det är positivt ur miljöperspektivet eftersom det minimerar koldioxidutsläppen, säger han.

Backe för alpina världscupens stjärnor

I december förra året stod lägenheterna, som är mellan ett till tre rum och kök totalt över drygt 1500 kvadratmeter, klart för inflyttning.
Per Linde berättar att skidbacken i orten fungerar som träningsbacke för skidstjärnorna inför den alpina världscupen och hoppas att bygget ska tillsammans med det bidra till att Duved växer.
–  Det finns ett stort behov av lägenheter i Åre kommun överlag och jag hoppas att det är startskott för ytterligare lägenhetsproduktion i Duved och ger det en vidareutveckling av orten som samhälle. Förhoppningen är att fler aktörer börjar investera här i framtiden.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #1 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!