2018-08-08 Booli: byggbolagen anpassar priserna https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/booli-bostadsmarknad-nyproduktion-foto-kjell-eson.jpg

Booli: byggbolagen anpassar priserna

Bostadskön hos Bostadsförmedlingen ökar
Norrmalm i Stockholm. Foto: Kjell E:son.
Bostad

De lägenheter som lagts ut till försäljning under våren 2018 har lägre priser än de som lagts ut tidigare. Det visar Boolis senaste undersökning. 

För ett år sedan syntes de första tecknen på en nyproduktionsmarknad i obalans. Sedan dess har vi sett att det blivit allt svårare att sälja nyproducerade lägenheter. Utbudet har varit rekordhögt, annonstiderna har blivit längre och en hel del lägenheter har blivit prissänkta – men ny syns en ändring skriver Booli.

Lägre priser

Siffrorna visar att de lägenheter som lagts ut till försäljning under våren har lägre priser än de som lagts ut tidigare. I Stockholm är snittpriset per kvadratmeter på en nyproducerad lägenhet som publicerats under våren 70 400 kronor, förra året var siffran 76 300 kronor per kvadratmeter.

– Nu ser vi att byggbolagen lyssnar på marknaden när de sätter priser på nya projekt. Priserna som sätts nu är anpassade till rådande marknadsläge och många projekt som prissatts tidigare har prisjusterats, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli i ett pressmeddelande.

Främst i Stockholm

Förändringen syns genom att titta på skillnaden mellan de bostäder som lades ut till försäljning för ett år sedan, och de som lagts ut nu under våren. Förändringen syns främst i Stockholm men även på snittet för landet. I snitt sätts priset på nya annonser nu -9 procent lägre än prisnivåerna på de lägenheter som lades ut för ett år sedan.

Jämfört med förra våren är priset per kvadratmeter på lägenhetsannonser som publicerats i år 4 300 kronor lägre utslaget på hela landet. Samtidigt har en större andel nyproducerade lägenheter som legat ute längre blivit prissänkta.

”På väg åt rätt håll”

Det tar lite längre tid att anpassa marknadspriset på nyproduktionsmarknaden än andrahandsmarknaden, men nu verkar det vara på väg åt rätt håll, skriver Booli. Flera av de större nyproducenterna har börjat kommunicera om att de sänker priserna och anpassar sig därmed till rådande marknadsläge.

Antalet nyproducerade lägenheter till salu har under första halvåret av 2018 varit 26 procent högre än förra våren. Av storstäderna är det bara i Göteborg som det lagts ut fler nyproducerade bostäder än förra våren – hela 63 procent fler.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!