2018-08-08 ”När ska vi sluta blunda?” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/svensk-hyresgastforening-lagenheter-unga-hyror.jpg

”När ska vi sluta blunda?”

Tanja Ilic vd, Svensk Fastighetsförmedling. Bildkälla: Svensk Fastighetsförmedling
Tanja Ilic vd, Svensk Fastighetsförmedling. Bildkälla: Svensk Fastighetsförmedling
Bostad
Den ljusnande framtiden ser gradvis mörkare ut. Det skriver Tanja Ilic vd för Svensk Fastighetsförmedling, när hon kommenterar Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät.

243 av Sveriges 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist enligt Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät. Det är visserligen 12 kommuner färre än förra året, men situationen är fortfarande ansträngd, menar Tanja Ilic. Speciellt för de grupper som är nya på marknaden och främst för de unga. Den ljusnande framtiden ser gradvis mörkare ut, inleder Svensk Fastighetsförmedling ett pressmeddelande med.

Mer än varannan ung

Mer än varannan ung vuxen är orolig över att inte kunna hitta en bra bostad. Det visar en Sifo-undersökning framtagen av SBAB förra året. Var tredje ungdom saknar en egen bostad och 192 000 bor i andra och tredje hand eller hos kompisar enligt statistik från Hyresgästföreningen. Det är i denna verklighet vi nu befinner oss, skriver Tanja Ilic.

Hon menar att i en verklighet där unga får tacka nej till såväl arbete som studier på grund av bostadsbrist, hindrar i sin tur tillväxten för svenska företag och det kostar samhället oerhörda pengar.

”Bostadsbrist och ökad segregation har därmed blivit vardag för våra unga. Så – med en pågående valrörelse och riksdagsvalet inom räckhåll – vad är lösningarna för en ljusare framtid på bostadsmarknaden? Först och främst, det är dags att vi öppnar ögonen ordentligt och ser till det fundamentala problemet: vi måste skapa en välfungerande bostadsmarknad.”

Alternativa bostadslösningar

Tanja Ilic tar även upp det skärpta amorteringskravet, som hon menar ytterligare försvårar de ungas situation på bostadsmarknaden.

”Det byggs mer i Sverige än det gjorts på flera år, men många av de nyproducerade bostäderna har hyror och priser som få unga har råd med. Vi måste därför öka differentieringen av befintliga boendeformer. I andra länder ser vi att alternativa bostadslösningar ökar allt mer. Det är allt från bostadshotell och community living till bostäder finansierade genom delningsekonomi och crowdfunding. Men tror vi fortsatt på att majoriteten på ett traditionellt sätt ska äga sina egna bostäder måste vi utforska andra politiska verktyg.”

Dock lyfter Tanja Ilic marknadsmässiga hyror, som en positiv åtgärd, till skillnad från Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, som menar att det skulle ”förvärra situationen ytterligare genom att göra det ännu dyrare för breda grupper”. Läs mer om det här. 

Hyresreglering

Hon menar att en stor orsak är den ihållande problematiken med hyresregleringen.

”Sverige är fortfarande hårt reglerat och det är främst de unga som påverkas. Genom att införa marknadsmässiga hyror skulle fler hyresrätter byggas eftersom det blir mer värt att bygga dem. Det skulle öka flyttkedjorna. Därför bör reavinstskatten som hämmar flyttviljan också sänkas eller tas bort. Samtidigt som ett införande av fastighetsskatten och en utfasning av ränteavdraget bör övervägas.”

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!