2013-03-22 Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2013/03/bildwhite.jpg

Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik

Bild: White Arkitekter
Bostad

I ett pressmeddelande berättar Halmstads Fastighets AB att de nu inleder ett anbudsförande för produktion av Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik. Detta innebär att fastigheten på ett år producerar mer energi än vad som förbrukas inklusive hyresgästernas energianvändning. Målsättningen är att huset ska stå inflyttningsklart under 2014.

Det planerade flerbostadshuset ska ligga i Harplinge strax utanför Halmstads centrum. Fastigheten kommer innehålla åtta attraktiva och prisvärda hyresrätter, byggda och planerade för en exceptionellt låg energiförbrukning.

– Vi hoppas på många anbudsgivare. Det är en totalentreprenad för nyproduktion på slät mark där vi också är öppna för att entreprenören ska kunna vara kreativ när det gäller t ex metodval, säger Marie Dellhag, Fastighetsutvecklingschef på HFAB.

Byggnaden är utformad för att under ett år producera lika mycket energi via solceller på taket som totalt under året förbrukas för värme, varmvatten, fastighetsel och hushållsel.

– Jag räknar med att när vi nu provar plusenergitänket för första gången så kommer vi att lära oss en massa saker som vi kan ha glädje av i både ny- och ombyggnadsprojekt samt i löpande förvaltning i framtiden, säger Ulf Johansson, Energi och VVS samordnare på HFAB

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!