2018-02-26 Sveriges mest inbrottsdrabbade kommuner https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/02/inbrott-sverige.jpg

Sveriges mest inbrottsdrabbade kommuner

Inbrott i Sverige
Skillnaderna är stora i hur utsatta svenska kommuner är för inbrott. Bildkälla: IF
Bostad

Flest inbrott i förhållande till antal hushåll sker i Danderyd, minst (0!) sker i Dorotea. Skillnaderna är stora i hur utsatta svenska kommuner är för inbrott. Värst drabbat är kommuner i Stockholmsområdet och Skåne.

För andra året i rad har försäkringsbolaget If sammanställt hur många inbrott som sker i relation till antal bostäder i en kommun, med hjälp av statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) och Statistiska Centralbyrån (SCB).

För att få en riktig bild av hur vanliga brotten är på en plats är det viktigt att se hur många inbrott som sker i relation till antal bostäder i kommunen, och inte bara se till hur många inbrott som sker.

Danderyd är fortsatt överlägset värst drabbat i Sverige, 20 inbrott anmäls per 1 000 hushåll, och andelen inbrott har dessutom ökat sedan förra året.

– Danderyd särskiljer sig som en väldigt utsatt kommun, även jämförelse med grannkommunerna, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

Under 2017 anmäldes totalt 250 inbrott i Danderyd, en kommun med strax över 32 500 hushåll.

Flera andra Stockholmsnära kommuner utmärker sig också på listan, Järfälla (15), Sollentuna (14), Upplands-bro (13), Botkyrka (13), Lidingö (11) och Södertälje (10). (Genomsnittet för hela Sverige är 4 anmälda inbrott per 1000 bostäder.)

– Att flest inbrott sker i storstadsområden är inte särskilt förvånande, eftersom det är där flest människor bor. Däremot är det intressant att flera mindre Skånekommuner också är kraftigt inbrottdrabbade, säger Lars Silfverswärd.

Åstorp (12) , Båstad (12) och Hörby (11) kniper plats 6-8 på listan.- Att flest inbrott sker i storstadsområden är inte särskilt förvånande, eftersom det är där flest människor bor. Däremot är det intressant att flera mindre Skånekommuner också är kraftigt inbrottsdrabbade, säger Lars Silfverswärd.

– Det är små kommuner, och att de är oproportionerligt hård drabbade blir tydligt när man gör en sammanställning hur hårt drabbade kommunerna är i förhållande till folkmängden. De skulle aldrig sticka ut om man bara ser till hur många inbrott de har per år, säger Lars Silfverswärd

Tvärt om vad många tror så påverkas inte hemförsäkringspremien särskilt mycket av hur inbrottsdrabbat ett område är.

– Nej, men däremot påverkas självklart känslan av trygghet både hos den som utsatts för ett inbrott och grannarna. Ett inbrott känns alltid mycket integritetskränkande, säger Lars Silfverswärd.

Antalet anmälda fullbordade inbrott i hus eller lägenhet

Placering Kommun Antal inbrott per 1000 hushåll
1(1) Danderyd 19,9
2 (22) Järfälla 14,8
3 (17) Sollentuna 14,0
4 (13) Upplands-Bro 12,9
5 (8) Botkyrka 12,6
6 (2) Åstorp 11,9
7 (4) Båstad 11,7
8 (19) Hörby 10,8
9 (5) Lidingö 10,6
10 (14) Södertälje 10,4

Siffrorna i sammanställningen gäller antalet anmälda fullbordade inbrott i hus eller lägenhet, räknade per 1 000 hushåll i Sveriges kommuner. Inbrottsförsök som inte fullbordades har inte räknats med. Inbrottsstatistiken är hämtad från Brottsförebyggande rådet medan siffrorna för antalet hushåll kommer från Statistiska centralbyrån.

Tips – så minskar du risken för inbrott

Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.

Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp de medföljande dekalerna på utsidan av bostaden, de har en avskräckande effekt.

Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning och be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, lägga sina sopor i din soptunna etc.

Starta grannsamverkan i ditt område.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!