2017-10-12 Antalet sålda småhus i Sverige minskar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/10/smahus.jpg

Antalet sålda småhus i Sverige minskar

Småhus Sverige
Bildkälla Lantmäteriet
Bostad

Även under tredje kvartalet minskar omsättningen på småhusmarknaden i Sverige. Förutom i Kronobergs, Gotlands och Norrbottens län där den i stället ökar. Lantmäteriets rapport Fastighetsfakta visar att i genomsnitt minskar antalet sålda småhus med 7 procent under tredje kvartalet 2017 jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Enligt Lantmäteriet, som ansvarar för Sveriges fastighetsregister, minskar antalet sålda småhus i Sverige. Totalt såldes 17 212 småhus i Sverige under tredje kvartalet 2017, jämfört med 18 557 under samma period förra året – en minskning på 7 procent. Kronobergs län visar däremot en tydlig ökning på 8 procent fler försäljningar jämfört med föregående år. Två andra län som ökar antalet sålda småhus något är Gotlands och Norrbottens län; med 3 respektive 2 procent.

– Nedgången beror på att utbudet av villor är ännu lägre än tidigare. Det hänger i sin tur ihop med att det är svårt att hitta andra typer av bostäder. Många villaägare väljer därför att bo kvar, trots att de egentligen önskar ett annat boende för det skede i livet de befinner sig i, säger Johan Bäckström, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Precis som under andra kvartalet går det att se den största minskningen i Västmanlands län; under tredje kvartalet minskade antalet sålda småhus med 16 procent. Även i Värmlands och Jönköpings län minskar antalet försäljningar kraftigt; med 14 respektive 13 procent.

Omsättning på småhusmarknaden Q3 2016 – Q3 2017

Västmanlands län -16 %

Värmlands län -14 %

Jönköpings län -13 %

Stockholms län -11 %

Örebro län -11 %

Kalmar län -10 %

Blekinge län -9 %

Uppsala län -9 %

Hallands län -8 %

Jämtlands län -8 %

Västra Götalands län -7 %

Skåne län -6 %

Södermanlands län -5 %

Västerbottens län -4 %

Östergötlands län -4 %

Gävleborgs län -3 %

Västernorrlands län -2 %

Dalarnas län -1 %

Norrbottens län +2 %

Gotlands län +3 %

Kronobergs län +8 %

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!