Byggindustrin Bostad
3 min lästid

Ny stadsdel växer fram i Linköping

30:e november 2016, 14:10
Ny stadsdel växer fram i Linköping
Elitroddaren 4 snart klar - ny stadsdel växer fram i Linköping.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det gamla garnisonsområdet Södra Ekkällan i Linköping är på väg att bli en helt ny stadsdel. 1 000 lägenheter ska byggas under några år. NCC byggnation är på väg att slutföra kvarteret Elitroddaren 4 med 131 hyreslägenheter.
– Det är tre huskroppar, fem, sex vångar höga och sju trappuppgångar, säger Mattias Flodin, projektledare på NCC.

Nya området Södra Ekkällan har ett prefekt läge med närhet till stan och naturen.

Området ligger bara 200 meter från Linköpings Universitetssjukhus och fem minuters cykelväg in till centrum.

Före byggstart var man tvungen att sanera marken eftersom området ligger på ett gammalt garnisonsområde.
Stommontagen byggs med hjälp av prefabkomponenter – medan tak och innerväggar byggs på plats.
– Det gäller att kunna samordna alla transporter när leveranserna ska komma. Leveransen måste komma i tid. Tillverkningen sker i Polen, säger Mattias Flodin på NCC.

– Vi har börjat med en ny organisation, man kan enkelt säga att fyra i personalen jobbar i fyra dagar med att sammanställa ett våningsplan.

På kvarterets innergård byggs återvinningsstationer, tvättstuga och även ett cykelgarage. Lägenheterna ligger i storlek på mellan ett och fyra rum och kök och har balkonger.
Huskropparna är Svanenmärkta.
– Det innebär att alla produkter måste vara godkända av Svanen, säger Mattias Flodin, som är nöjd över hur arbetet fungerat hittills.

– Det är en god sammanhållning och ett stort engagemang i gruppen, det vill jag gärna framhålla och det har gått väldigt fort att få upp alla stommar.

Komfortautomatik AB kommer att lägga sin sluthand på hela projektet med att leverera ett system som hanterar värme och vatten.
– Vi levererar ett apparatskåp i en undercentral där det kommer att finnas en grafisk skärm i skåpet. Där ligger vi in ett bildövervakningssystem, säger Christer Andersson, vd på Komfortautomatik AB. Vi kommer in sist av alla aktörer i projektet.

Hur går allt till?
– Vi samlar in lägenhetsmätningar, varmvatten, kallvatten och skickar detta en gång i månaden till fastighetsägaren  för registrering och debitering. Är det något som är fel så larmar det direkt, säger Christer Andersson.

Bildsystemet bygger på att man kan ha fullständig kontroll på bland annat pumpar, ventiler och systemgivare. Man kan även gå bakåt i tiden för att se hur mycket värme eller vatten man ha gjort av med under en viss period. Och om något är fel så skickas det ut en larmsignal direkt.

Varje hyresgäst kan själv få sina egna mätningar direkt i telefonen, paddan eller via datorn.
– Du kan själv logga in, få in dina värden, kallvatten, varmvatten, el – hur mycket man har förbrukat. Sedan kan vi läsa temperaturgivaren till vårt system i undercentralen. Är det för varmt kan vi gå in direkt och sänka värmen, säger Christer Andersson.

Fakta om projektet

Projekt: Elitroddaren 4, Linköping.
Byggnadsentreprenör: NCC Sverige AB.
Byggherre: Sintrabergen Holding AB.
Huskroppar: Tre.
Byggstart: Juni 2015.
Inflyttning i etapper: Sensommaren 2016 och vårvintern 2017.
Pris: 148 miljoner kronor.

Text av Thomas Kingdahl, branschaktuellt.se

#elitroddaren 4 #linköping #ncc #stadsdel
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0