Byggindustrin Bostad
3 min lästid

Här byggs 1300 nya hållbara studentbostäder

29:e mars 2017, 10:19
Här byggs 1300 nya hållbara studentbostäder
207 nya student- och ungdomslägenheter i Ektorp, där de första hyresgästerna kommer att kunna flytta in i december 2018.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Den 5 april tar ByggVesta första spadtaget för 207 nya student- och ungdomsbostäder i Ektorp, Nacka. Här förvandlas ett bullerutsatt område till attraktiva och hållbara bostäder. När projektet står klart kommer ByggVesta erbjuda över 1300 student- och ungdomslägenheter.

I norra delen av Ektorp, nära Ektorpsvägen och Värmdöleden tar ByggVesta det första spadtaget för 207 nya lägenheter för studenter och unga. Husen placeras i vinkel för att skapa en tyst innergård skyddad från Värmdöleden. Med många och varierat placerade balkonger och en klassisk pergola får den terrasserade gården en campuskänsla som bjuder in till utomhusliv. Mycket perenna växter och en så kallad rain garden bidrar också till en trivsam och hållbar utemiljö.

– Studentlägenheter behövs främst för studenterna, men också i de attraktiva stadsmiljöer vi vill skapa, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun. Det här kommer också att utveckla Ektorps centrum och öka underlaget för handel och service, avslutar Mats.

Lägenheterna blir en blandning av olika storlekar, från ettor på 24 m2 till tre rum och kök på 43 m2 – kompislägenheter särskilt utformade för vänner som vill dela bostad. Förutom att samtliga bostäder är kompletta lägenheter med hög standard kommer det finnas gemensamma studierum och en lounge för social samvaro. Husen byggs som energisnåla Egenvärmehus® med individuell mätning av värme, el och vatten samt bland annat effektiv källsortering och lättillgänglig cykelparkering.

– Jag är väldigt stolt över hur vi lyckas med arkitekturen här! Det kommer bli elegant front mot Värmdöleden och ett smycke i området, säger Anna Maria Sjölin, projektledare på ByggVesta. Husen får rena linjer och vita fasader. Genom en spännande fönstersättning, en gård med grönska året om och genomtänkt ljussättning jobbar vi mycket för att skapa en varm och lugn känsla, avslutar Anna Maria.

Projektet i Ektorp kommer att bli en del av det prisbelönta studentboendekonceptet Live to Grow by ByggVesta, som vill utmana traditionella tankesätt om hur ett bra boende ser ut. Det innehåller bland annat gröna kontrakt och anställda studentambassadörer som själva bor i huset och är engagerade i att skapa sociala aktiviteter och underlätta delningsekonomi.

När lägenheterna i Ektorp står klart för inflyttning kommer över 1300 student- och ungdomslägenheter ingå i Live to grow by ByggVesta. I 556 student- och ungdomslägenheter har hyresgästerna redan flyttat in, och förutom Ektorp är ytterligare 546 lägenheter just nu under produktion.

Fastigheten i Ektorp kommer att ägas av Grön Bostad och förvaltas av ByggVesta.

#byggvesta #ektorp #nacka #stockholm #studentbostäder
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0