2021-05-10 Arkitektkontor i konkurs – 20-tal anställda drabbas https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2014/01/st___.jpg

Arkitektkontor i konkurs – 20-tal anställda drabbas

Ett av kontorets tidigare projekt. Illustration: Thomas Eriksson Arkitekter
Arkitektur

I mitten av april ansökte Thomas Eriksson Arkitekter om att försättas i konkurs. Firman har funnits sedan 1987.

De var framför allt aktiva inom hotell, kontorsutveckling och på flygplatser. Enligt vd Thomas Eriksson var portföljen dåligt anpassad för pandemin.

– Jag ska inte skylla ifrån mig men vi har haft en stor del kunder som drabbats väldigt hårt och i princip behövt slå igen, säger han till Arkitekten, som var först att rapportera om händelsen.

Enligt Eriksson har företaget använd sig av olika omfattningar av korttidspermitteringar, men erkänner att fasta utgifter borde ha skurits ned tidigare. Han är samtidigt frustrerad över den prisdumpning som branschen upplevt under pandemin.

– Jag tycker det är jävligt problematiskt, det är ohälsosamt och beklagligt. Det beror ju på att alla vill ha jobb, vi har sett oss bli bortpitchade av stora konkurrenter som gått ned till timpriser som vi inte kan gå under, säger han till Arkitekten.

– Jag har kollegor som säger att de lägger sig på de här nivåerna för att slippa säga upp folk. Men det är ingen långsiktig lösning.

För vd:n är det nu av prioritet att hitta lösningar för de anställda. Bland annat söker de inom kontakter och nätverk för att koppla dem till de kontor som kan ha behov.

Eriksson är ändå försiktigt hoppfull om framtiden, och överväger att starta en ny firma med tidigare anställda.

– Vi har fått god respons från kunder som vi har kontakt med kring att jobba vidare i nya former, det är väldigt tröstande, säger han till Arkitekten.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!