2021-05-05 Gert Wingårdh: Här är arkitektens viktigaste egenskaper 2021 https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/05/r4ovsitafqdforwkzymk-1.jpg

Gert Wingårdh: Här är arkitektens viktigaste egenskaper 2021

Gert Wingårdh. Foto: Petter Berg
Arkitektur

Coronapandemin har drabbat arkitektbranschen hårt och arbetslösheten är den högsta den varit på 15 år. Men fortsätt sök jobb och ge inte upp – det menar topparkitekten Gert Wingårdh, designer av flera internationella storprojekt och känd från SVT:s Husdrömmar.

”Arkitektbranschen genomgår en svår tid”. Så skrev Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, i deras branschrapport från slutet av 2020.

Arbetslösheten inom yrket var då 3,8 procent, mer än dubbelt så mycket från föregående år. Branschens omsättning hade också minskat med 600 miljoner kronor.

Gert Wingårdh en av Sveriges mest namnkunniga arkitekter, som bland annat ritat Sveriges ambassad i Washington, vunnit flera internationella priser och är aktuell i SVT:s Husdrömmar erkänner att branschen fått en känga av den rådande pandemin. Men han ser också en stundande förbättring.

– Visst har det blivit svårare att hitta kunder, och vi har haft en allmän försiktighet. Vi har minskat vår omsättning och personalstyrka med tio procent, men å andra sidan är det mindre än vad jag trodde. Det kunde ha varit 50 procent, säger han till Branschaktuellt.

I pandemins spår var hans arkitektfirma Wingårdhs tvungen att sluta ta in praktikanter. Nu kan han ge beskedet att de starkt överväger att återuppta sina praktikantplatser på Stockholmskontoret redan till hösten.

För nyutexaminerade arkitekter har han ett par konkreta tips:

– Våga ta kontakt! Hitta arkitekter som du tycker om, ta en lunch och prata med dem. Berätta vad du brinner för och erbjud dig att hjälpa till en helg när de har mycket att göra. Gör dig så synlig och tydlig som möjligt, säger han.

Han berättar om hur lång tid det tog för honom att hitta rätt i branschen.

– Det tog mig nio år innan jag fick det första jobbet jag ville ha. Det var golfklubben Öijared. Innan jobbade jag mycket med inredning, vilket var roligt, men jag ville verkligen rita hus, säger han.

Till sist vill han trycka på förmågan att sälja in sig själv, och ge kunden vad de inte visste att de ville ha.

– Den bästa egenskapen en arkitekt kan ha 2021 är att förstå sin tid. Hållbarhetsfrågor är jätteviktiga. Du som är arkitekt och brinner för det måste kunna tillföra processen något som ingen annan kan. Var trygg i din förmåga att forma materia till byggnader, säger han.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!