Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Vårdande och hållbar arkitektur för framtidens rättspsykiatri

1:a september 2016, 11:29
Vårdande och hållbar arkitektur för framtidens rättspsykiatri
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg, RPC, invigs den 1 september.

Den 12 700 m² stora anläggningen kommer att samla all högspecialiserad rättspsykiatrisk vård i Skåne och utgöra ett centrum för forskning och utbildning. Beställaren Regionservice i Skåne har tillsammans med BSK Arkitekter utformat en modern och vårdande miljö som dessutom är ett av Sveriges största passivhus.

BSK Arkitekter vann uppdraget att utforma byggnaden efter en arkitekttävling 2011. Förslaget bygger på fyra perspektiv; Mötet mellan stad och land, organisation och säkerhet, framtidens vårdmiljö och hållbar utformning. Personalens lokaler vänder sig mot staden och havet. Patienter-nas miljöer vänder sig in mot den stora innergården och ut mot de öppna fälten direkt utanför patientrummen. Byggnadens form har anpassats för att skapa optimala förutsättningar för att nå de höga hållbarhetsmålen. Som passivhus och plusenergihus producerar RPC mer energi än vad som förbrukas, delvis tack vare byggnadens arkitektur.

– Rymd, ljus och natur både utanför fönster och under fötterna skapar en läkande vårdmiljö och en trygg arbetsmiljö. Vi har utvecklat arkitekturen för att byggnaden ska harmoniera väl med omgivningen där åkerlandskapet möter staden, säger Anna Bergström på BSK Arkitekter.

RPC i Trelleborg har inte bara överträffat ursprungliga miljökrav enligt Miljöbyggnad Nivå Guld, utan har även kostat mindre än planerat. Bakom framgången ligger tydliga gemensamma målsättningar som genomsyrat hela projektet.

– RPC är ett bevis på att den goda beställningen faktiskt går att göra. Tydliga mål och effektiv planering har varit grunden för att lyckas. Att vi hamnar långt under budget är det ultimata beviset. Detta lyckades vi med utan att tumma på de högt ställda målen för miljö och kvalitet, säger Robert Rydbeck på Regionservice i Skåne.

Anläggningen invigs den 1 september och tas i drift med patienternas inflyttning den 3 oktober.

#arkiteker #arkitekt #bsk arkitekter #trelleborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0