2021-03-25 Kulturhusets renovering vinner arkitekturpris https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/749e0bd1-6346-4bff-84f0-9a125b4c4058-1.jpg

Kulturhusets renovering vinner arkitekturpris

Kulturhusets ombyggnad vinner Kasper Salin-priset 2020. Arkitekt SAR/MSA Per Ahrbom. Foto: Jonas Malmström
Kulturhusets ombyggnad vinner Kasper Salin-priset 2020. Arkitekt SAR/MSA Per Ahrbom. Foto: Jonas Malmström
Arkitektur

Ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm mottog Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris vid Arkitekturgalan den 25 mars. Det framgår av ett pressmeddelande. Ansvarig arkitekt är Per Ahrbom, Arbom & Partner, och byggherre Stockholms stad.

”Hållbarhet ligger i tiden och jag hade onekligen hoppats att det skulle belönas, även om jag inte riktigt hade vågat tro att vi skulle vinna. Vi på kontoret har haft fokus i 40 år på att jobba med befintlig bebyggelse och förfina den,” sade arkitekt SAR/MSA Per Ahrbom vid prisutdelningen, enligt pressmeddelandet.

Juryns motivering lyder:

”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.”

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var Kunskapshuset i Gällivare med arkitekt Liljewall och MAF arkitektkontor, byggherre Gällivare kommun, Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg med arkitekt KUB arkitekter, byggherre Lokalförvaltningen i Göteborgs stad samt Norra Tornen i Stockholm med arkitekt OMA, byggherre Oscar Properties.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!