2021-02-11 Årets bästa arkitektur korad https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/02/Namnlost-1-8.jpg

Årets bästa arkitektur korad

Foto: Anna Kristinsdotter / Bild till höger. Foto: Anders Bobert
Foto: Anna Kristinsdotter / Bild till höger. Foto: Anders Bobert
Arkitektur

För åttonde året i rad delar Swedish Design Awards by RUM ut priser till årets främsta aktörer inom svensk arkitektur och design. Kunskapshuset i Gällivre, som har ritats av Liljewall i samarbete med MAF Arkitektkontor, har vunnit i kategorin Årets Arkitektur 2021 med motiveringen:

”Vad som händer när ett helt samhälle ska flyttas är nästan omöjligt att förstå. Särskilt i fallet med Malmberget som helt elimineras och med det också minnen och historia. Det var vid denna ättestupa Liljewall skred till verket och skapade en helt ny, betydelsefull och vänlig byggnad för gymnasie- och vuxenskolan i Gällivare. Det röda Kunskapshuset är nu redo att ta emot 1000 personer varje dag, i sin stolta gestaltning dominerad av samisk kultur och dess hantverk med inspiration av såväl gruvan som naturen.”

Lars Olausson, gestaltningsansvarig arkitekt på Liljewall kommenterar: 

”Det känns ju såklart fantastiskt kul att Kunskapshuset uppmärksammas! Det har varit ett mycket speciellt projekt på många sätt. Vi har fått lära känna en spännande del av vårt land och de speciella förutsättningar som gäller där; platsens kulturhistoria, konsthantverk, konst, politiska frågeställningar, den stora samhällsomvandlingen med flytten från Malmberget och den fantastiska naturen kring staden Gällivare. Kunskapshuset är ett resultat av alla intryck som berikat oss och förhoppningsvis då även projektet”, säger en glad Lars Olausson, gestaltningsansvarig arkitekt på Liljewall.

I slutet av oktober 2020 invigdes den röda skolbyggnaden som samlar Gällivare kommuns vuxenutbildning och samtliga gymnasieprogram. Den norrländska floran, samisk mönsterkultur, gruvan i Malmberget och dagbrottet i Aitik har alla varit betydande inspirationskällor till dess gestaltning och form. Den sex våningar höga, asymmetriska skolan har en distinkt träprofil med iögonfallande exteriöra och interiöra träinslag. Det är en flexibel och vacker utbildningsmiljö rustad för framtidens behov av förändring och utveckling.

Kunskapshuset är en del den unika samhällsomvandling som pågår i Gällivare. Två centrum ska bli ett i och med att grannorten Malmberget, till stora delar, flyttas på grund av gruvans utveckling. Genom medborgardialoger och kontakt med lokalt näringsliv och andra intressenter har kommunen fastslagit en vision om att bygga en ”arktisk småstad i världsklass”. Den visionen har Liljewall varit en del av genom planerandet och genomförandet av Kunskapshuset. Skolan blir ett viktigt tillskott till staden och dessutom en markör som berättar en historia om platsen och det samiska kulturarvet.

Förlaget It is Media står bakom Swedish Design Awards och ger sedan 2004 ut titlarna: Tidskriften RUM, Nya Rum, Rum Hemma och Rum Ute.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!