2020-12-27 Stommarna som förändrade kontinenterna https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/12/map.jpg

Stommarna som förändrade kontinenterna

Bild: Alan's Factory Outlet / Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Bild: Alan's Factory Outlet / Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Arkitektur

Det verkar som att människan alltid är på jakt efter prestationskickar och ingenstans blir bevisen tydligare än i de huvudstäder där de skyhöga byggnadskonstruktionerna är fast koncentrerade.

Det verkar som att människan alltid är på jakt efter prestationskickar och ingenstans blir bevisen tydligare än i de huvudstäder där de skyhöga byggnadskonstruktionerna är fast koncentrerade.

Förnamnet på listan med världens högsta byggnader behöver ingen introduktion. Burj Khalifa i Dubai är med sina 828 meter världens högsta byggnad, en titel som den inom ett par år kommer att få lämna över till miljardbygget Jeddah Tower i Saudiarabien – den första skyskrapan att nå över 1000 meter och som byggs av bland andra Usama bin Ladens halvbror.

Jeddah Tower började byggas 2013 och är allt annat än okomplicerat. Det mycket försenade miljardbygget har kantats av förseningar och det är oklart när slutförandet egentligen kan ske. Oavsett om det blir 2020 eller när som inom överskådlig framtid – så kommer Jeddah Tower fortfarande vinna titeln som ”världens högsta byggnad” med avsevärd marginal.

I Kinas högteknologiska stad Shenzen hamnar skyskrapan Ping An Finance Center på femte plats på Asien-listan. Från början var tanken att byggnaden skulle krönas av en 60 meter hög mast för att slå landets högsta: Shanghai Tower, men Shenzen-borna fick nöjda sig med en andraplats, då det fanns en risk att sprötet skulle kunna störa flygtrafiken. De fem högsta byggnaderna i Europa finns alla i Ryssland. Dessutom är alla byggnaderna samlade i ett enda affärsdistrikt som kallas för ”Moskva-staden”. Detta väcker frågan – varför bygger Europa inte fler skyskrapor? Det ligger faktiskt ett intressant historiskt resonemang bakom detta. När Nordamerikas new age-ideal fick inflytande på världsscenen växte fokus på att bevara de europeiska kulturvärdena.

Australiens skyskrapa högsta, Q1-byggnaden på Gold Coast, invigdes 2005 och var den då den hösta bostadsbyggnaden i världen, men kronan gick förlorad 2011 till The Marina Torch i Dubai. Skyskrapan Eureka Tower i Melbourne har också en fascinerande historia. Den är uppkallad efter Eurekaupproret som ägde rum 1854 då guldgrävare protesterade mot höga skatter och tillståndsavgifter. Delar av byggnaden speglar just detta – från guldkronan till en röd rand för en revolutionerande blodsgjutelse.

Afrikas högsta byggnad Leonardo ligger i Johannesburg och designades av ett team arkitekter bestående av mestadels kvinnor. I afrikanska byggnader är dessa höga byggnader mycket mer än bara en solitär skulptural byggnad. Skyskraporna kan fungera som en symbol för makt och kontinentens strävan mot modernitet. Det finns fler skrytbyggen runt om i världen. One Word Trade Center – byggt för att minnas 11 september-attackerna, kallas också informellt för ”Freedom Tower”. Skyskrapan är 1776 fot och har konstruerats för att motstå kraschande flygplan.

De första skyskraporna byggdes redan i slutet av 1800-talet i USA, då med höjder mellan åttio och hundra meter. Sedan dess har höga hus har blivit en statussymbol i flera internationella städer. Vi har sedan länge haft möjligheten att bygga högt, men ändå finns få riktigt höga hus här i Sverige. När skyskrapor i USA var ett svar på utrymmesbrist har det i andra delar av världen handlat om status – eller prestigeprojekt. Vad handlar det om i Sverige?

I Sverige finns det för tillfället tolv byggnader som är över hundra meter höga. Snart blir Göteborg hemvist till Nordens högsta byggnad Karlatornet, som med sina 245 meter och 73 våningar tänkt att bli Nordens högsta byggnad. Alltså, mindre än en tredjedel så stor som jätten Khalifa i Dubai.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!