Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Riksarkitekten: ”Vi behöver kavla upp ärmarna”

20:e maj 2020, 08:49
Riksarkitekten: ”Vi behöver kavla upp ärmarna”
Riksarkitekt Helena Bjarnegård. Foto: Hanna Franzén
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Riksarkitekt Helena Bjarnegård går in på sitt andra år i den prestigefulla rollen. Inspirationen är lika stark som viljan att röra sig framåt – Helena, Boverket och en rad nationella aktörer tar krafttag för att Sverige ska kunna skapa hållbar och långsiktig arkitektur.  

Med över 80 föreläsningar och nästan 30 stora intervjuer har Helena Bjarnegårds första år som Riksarkitekt varit fullspäckat. Nu ser hon fram emot ett mer internt arbete på Boverket och de andra statliga myndigheter hon leder inom området.
– Just nu planerar Boverket tillsammans med Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd en konferens i början av september. I Rådet för Hållbara städer är vi också aktuella med ett 40-tal projekt för ökad samverkan och ökad nytta för kommunerna i arbetet med att bidra till en långsiktig utveckling av hållbara städer, säger Helena Bjarnegård till Branschaktuellt.

Hur påverkas ert arbete inom samhällsutveckling under en rådande pandemi?
– Vi har haft som mål att inte ställa in, utan ställa om. I september kommer vi till exempel genomföra konferensen digitalt. Men det är en intressant fråga, hur påverkas vi egentligen? Forskare inom hållbar samhällsutveckling i rådet för Hållbara städer har diskuterat hur samhälls- och stadsutvecklingen påverkas av en pandemi som detta. Kommer vi att se en omställning till ökad lokal produktion? Kommer vi att se annorlunda på värdeskapande? Kanske kommer omställningen gå allt snabbare när vi behöver använda det befintliga till vårt förfogande?, säger Helena Bjarnegård och tillägger:

– Vi måste vara snabbfotade och vara kreativa tillsammans. Någonstans i eländet finns det möjligheter och insikter som vi kan dra nytta av.

Vad är det som driver dig framåt idag?
– Jag drivs framåt av att det dels är så många som är engagerade i det tvärdisciplinära samarbetet framåt. Det finns en stor kraft när människor arbetar tillsammans, offentliga aktörer, näringsliv och akademi. Jag drivs också av insikten att vi är långt ifrån framme. Det finns mycket kvar att göra. Idag är inte Sverige en modig förebild inom gestaltad livsmiljö området – men det kan vi bli. Vi behöver kavla upp ärmarna och göra bättre tillsammans.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0