2019-11-18 Nytt koncept för kontorsbyggnader i trä https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/11/stora-enso.jpg

Nytt koncept för kontorsbyggnader i trä

Stora Enso. Foto: Patrik Lindén
Stora Enso. Foto: Patrik Lindén
Arkitektur
Papper & Massa

I en strävan att underlätta utvecklandet av kontorsbyggnader i trä lanserar Stora Enso ett nytt byggkoncept som ska hjälpa arkitekter, ingenjörer och fastighetsutvecklare.

Konceptet ger råd och vägledning kring användning av prefabricerade byggkomponenter i trä. Det omfattar även information som underlättar beslutsprocessen för alla de stora intressenter som är involverade i kontorsbyggnationen.

Möjligt med ytterligare anpassning

Konceptet gör det möjligt att anpassa huskroppens form, materialval för de olika byggkomponenter samt ger förslag på stomkomplettering för att uppfylla byggnadskrav så som akustik och brand.

– Genom att ersätta betong i byggnader mot produkter i massivt trä som CLT (korslimmat trä) eller LVL (laminerat fanervirke) kan vi uppnå en positiv miljöeffekt eftersom trä lagrar koldioxid under hela dess livscykel. Genom att använda trä kan vi minska koldioxidutsläppen med upp till 75 procent, säger Sebastián Hernández, R&D Manager for Building Concepts på Stora Enso i ett pressmeddelande.

Kontorskonceptet ingår i Building Concepts by Stora Enso och är uppföljningen till de första koncepten som lanserades 2016 och som omfattar bostadshus upp till 12 våningar

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!