2019-05-16 Svensk arkitektbyrå: Gör Notre-Dame till pool https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/notre-dame.jpg

Svensk arkitektbyrå: Gör Notre-Dame till pool

En pool i stället för spira på taket till Notre-Dame är förslaget från svenska arkitektfirman UMA. Pressbild.
En pool i stället för spira på taket till Notre-Dame är förslaget från svenska arkitektfirman UMA. Pressbild.
Arkitektur
Byggindustrin

En swimmingpool med de tolv apostlarna som heliga badvakter. Det är det svenska förslaget till återuppbyggnaden av Notre-Dame.

Frankrike planerar att lansera en internationell tävling om hur kyrkan bäst ska återställas. Och det finns redan gott om annorlunda idéer, enligt The Guardian.

Offentlig swimmingpool

Den svenska arkitektfirman UMA har ser framför sig en swimmingpool på katedralens tak. Tanken är att poolen ska ersätta taket och spiran som totalförstördes i branden för en månad sedan.

”Vi föreslår ett meditativt allmänt utrymme: en rumslig upplevelse som komplement till byggnaden med en utsikt utan motstycke över Paris ”, skriver den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Ulf Mejergren Architects på sin hemsida.

Tillhör staden och folket

Tanken med den korsformade poolen, som ska vara offentlig, är att visa att kyrkan tillhör staden och folket. Från poolen på taket ska man kunna blicka ut över Paris.

Tanken är även att statyerna föreställande de tolv apostlarna, som klarade sig undan branden, ska stå som en slags heliga badvakter vid poolkanten.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!