2018-06-12 Uppsala prisas med Swedish Design Awards https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/uppsala-swedish-design-awards.jpg

Uppsala prisas med Swedish Design Awards

Foto: Måns Berg
Foto: Måns Berg
Arkitektur
2018 har varit ett uppmärksammat år för Humanistiska Teatern i Uppsala. Senast tilldelades teatern Aluminiumpriset på Swedish Design Awards. Priset på 10 000 kr togs emot av Jonas Runberger, Frans Magnusson och Nina Wittlöw Löfving från White.
Under 2018 har Humanistisk Teater uppmärksammats stort då det tidigare i år mottog Plåtpriset och har även varit nominerat till Årets Byggen.

”Spännande konstuttrycket påvisar materialets oändliga möjligheter”

Juryns motivering: ”Valet av aluminium gör att fasaden kommer bestå under lång tid och det spännande konstuttrycket påvisar materialets oändliga möjligheter. Utformningen tar vid och förmedlar tankarna på det klassiska och humanistiska sammanhanget för mänskliga möten. Det artificiella ljuset som ett tillskott förstärker uttrycket i fasaden, framför allt under den mörkare delen av dygnet. En fasad som uttrycker husets syfte på ett modernt och klassiskt vis”.

– Vi har haft höga ambitioner med fasaden, som också är ett mycket lyckat exempel på ett bra samarbete mellan arkitekt och konstnär. Dessutom hade projektet inte nått den nivån om inte Uppsala universitet och Akademiska Hus haft visionen att skapa ett unikt hus, säger Jacob Melin som tillsammans med Nina Wittlöw Löfving varit ansvarig arkitekt på White i ett pressmeddelande.

Konstnär Ann Lieslegaard

Metallfasaden är gjord av perforerad och lackerad, bronsfärgad aluminium. Den är framtagen tillsammans med konstnär Ann Lieslegaard. Fasadens bearbetning är genomförd som ett separat uppdrag för Statens konstråd. Dsearch har arbetat för konstnären som en länk mellan konst-, arkitektur- och byggprojekt och har med hjälp av digitala metoder omsatt konstnärens verk till de stansade fasadplåtarna.

– Det krävdes ett ovanligt tätt samarbete mellan konstnär och arkitekt för att handgripligen stansa ut ett offentligt konstverk ur husets fasad. En ovanlig och väldigt givande situation, säger Frans Magnusson, Dsearch.

Huset invigdes 2017 och är unikt på många sätt. Hyllat för sitt auditorium särskilt skapat för samtal och diskussion där alla 140 i salen kan vara delaktiga, höra och se varandra.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!