Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Tengbom ritar Northvolts batterifabriker

27:e april 2018, 13:33
Tengbom ritar Northvolts batterifabriker
Northvolt batterifabrik Västerås. Bildkälla: Tengbom
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Tengbom är utvalt arkitektkontor att följa Northvolt i uppförandet av batterifabriker i Skellefteå och Västerås. Nu etableras industribyggnaden i Västerås.

Västerås står under stor utveckling, både sett till landskap och stad. Idag, 27 april, tas första steget mot etableringen av Northvolts första fabrik för litium-ionbatterier: en byggnad på omkring 19 000 kvadratmeter och tillika arbetsplats för omkring 300-400 människor. Batterifabrikerna är ett viktigt uppdrag som ligger i linje med Tengboms mission att skapa goda och hållbara förutsättningar för framtidens samhälle.

– Motorindustrin befinner sig i en omvälvande fas och att vara med på utvecklingsresan mot ett fossilfritt samhälle tillsammans med ett framåtblickande företag som Northvolt är både inspirerande och lärorikt, säger Martin Rangfast, arkitekt och kundansvarig på Tengbom.

Ambitionen med batterifabrikerna

Tengboms ambition är att återbruka den värme och energi som batterifabrikernas processer kommer att alstra och återföra en stor del av denna till samhället. En bärande tanke är även att den skog som avverkas för att etablera fabrikerna ska återgå till den lokala träindustrin, såväl som bidra till ett expressivt material i delar av byggnadens exteriör och interiör. En byggnad av denna storlek kräver ett ansvarsfullt och långsiktigt användande av förnyelsebara produkter.

Tengbom har flera stora industriprojekt i portfolion och en bred erfarenhet av processindustri. Unikt för just batterifabrikerna är den enorma skalan och nivån av programkomplexitet.

Batterifabrikerna ritas i samarbete med det italienska arkitektkontoret Carlo Ratti Associati och den första ska vara i drift runt 2020.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0