2021-05-05 Byggföretag utreds för miljonfusk https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/02/skatte.jpg

Byggföretag utreds för miljonfusk

Byggbranschen har störst andel återkrav från Skatteverket. Bild: Ziaur Chowdhury, Pixabay / Skatteverket
Byggbranschen har störst andel återkrav från Skatteverket. Bild: Ziaur Chowdhury, Pixabay / Skatteverket
Byggindustrin

Skatteverket kräver ett byggföretag i Landskrona på flera miljoner efter att det uppdagats att man anlitat billig arbetskraft från Ukraina – för svart lön och med ibland falska identiteter, rapporterar HD. Företaget tillbakavisar anklagelserna.

Utredningen är en del av en större härva mot tre byggbolag som har koppling till varandra och delvis drivs av samma personer. I centrum står ett företag i Landskrona som varit underentreprenörer på svenska byggarbetsplatser. Det framgår i en artikel av HD.

Enligt Skatteverket ska verksamheten i stor uträckning varit svart, och med hjälp av svarta fakturor ska mer än sju miljoner kronor ha undanhållits staten under drygt ett och ett halvt år. 

I utredningen, som Helsingborgs Dagblad tagit del av, framgår det att Skatteverket säkrat en dator och anställningskontrakt samt bilder från mobiler på förfalskade id-handlingar för personer som kunde kopplas till företaget.

Skatteverket utredde byggföretaget och noterade att de införskaffat 129 ID06-brickor – en personlig ID-handling som krävs på många byggarbetsplatser – men bara redovisat 16 av dem.

Företaget menar att det beror på att de inte varit anställda av dem, utan en underentreprenör, och man endast hjälp dem att skaffa ID-handlingarna av praktiska skäl. Skatteverket, å andra sidan, pekar menar att anställningsavtal och chatt-meddelanden styrker att företaget i fråga har organiserat arbetet.

Myndigheten kräver dem nu på över fyra miljoner kronor. Den summan kommer från arbetsgivaravgifter, skatter och tillägg. Byggföretaget yrkar å andra sidan på att hela betalningskravet ska slopas.

Det hela kan bli en utdragen process, då skattemål i förvaltningsrätten i genomsnitt tar cirka elva månader.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!