2021-04-23 Forskningsinstitut flyttar in i toppmodern stadsdel https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/04/Ebbepark_Bild-1-1.jpg

Forskningsinstitut flyttar in i toppmodern stadsdel

Plan på hur byggnaden Spektrum, där RISE flyttar in, kommer att se ut. Illustration: Arrow Arkitekter.
Plan på hur byggnaden Spektrum, där RISE flyttar in, kommer att se ut. Illustration: Arrow Arkitekter.
Byggindustrin
Reportage

Området Ebbepark i Linköping, beläget mellan centrum och universitetet, växer så det knakar. Nu flyttar ett statligt forskningsinstitut sitt regionala kontor till stadsdelen.

Under 2012 ansöktes det om en ny detaljplan för området Ebbepark i Linköping. Den slutfördes fem år senare, och sedan dess har det gått fort. Flera nya kvarter är just nu under uppbyggnad – och två av dem är redo för inflytt redan i år. Ambitionen har varit att förnya området med ett särskilt fokus på innovation.

Det har nu fått utdelning. Det statliga forskningsinstitutet RISE, Research Institute of Sweden, har bestämt sig för att flytta delar av sitt Linköpingskontor till den nybyggda stadsdelen. Just Ebbeparks starka hållning mot nytänkande beskrivs som avgörande när institutet sökte större lokaler.

– Vi attraheras av miljön i Ebbepark, med dess många spännande start-ups och tech-företag. Vi triggas av att allt är nytt, ungt och fräscht, säger Eilert Johansson, tillförordnad avdelningschef Industriella system på RISE, i ett pressmeddelande. Han öppnar också för ett framtida samarbete med närliggande bolag.

Från vänster: Torbjörn Eriksson, enhetschef Tillämpad AI och IoT på RISE, Ulrika Backlund, Sankt Kors, Robin Hughes, enhetschef Autonoma system på RISE. Foto: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder.
Från vänster: Torbjörn Eriksson, enhetschef Tillämpad AI och IoT på RISE, Ulrika Backlund, Sankt Kors, Robin Hughes, enhetschef Autonoma system på RISE. Foto: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder.

RISE agerar under näringslivsdepartementet och har ett särskilt uppdrag att verka för innovativ, hållbar utveckling. I Linköping har forskningsinstitutet fokus på bland annat digitalisering, AI och drönare. Till en början kommer 25 anställda att flytta in i lokalen – men Johansson är öppen för en expansion.

– Ebbepark blir en bra bas för att kunna göra den nytta som står i vårt uppdrag. Vi hoppas också kunna tillföra mycket kring det som stadsdelen står och verkar för, säger han.

Sankt Kors, som står bakom projektet tillsammans med Stångåstaden och Lejonfastigheter, är nöjda med den nya hyresgästen.

– Hela idén med Ebbepark handlar om att öppna upp för utbyte av framtidsidéer, hållbara resurser, kunskap och innovation och RISE verkar för exakt dessa värden, säger Ulrika Backlund, uthyrningschef på Sankt Kors, i ett pressmeddelande.

Totalt byggs fyra nya kvarter som kommer att inkludera 750 bostäder och 75 000 kvadratmeter lokaler. Helt färdigbyggt beräknas det vara 2024, då kvarteret Dynamiken med 111 hyreslägenheter väntas vara klart. Det första spadtaget för projektet togs i våras.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!