2021-04-21 Modebolaget prövar lyckan i byggsektorn – så stark är aktien https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/Namnlost-1-1-14.jpg

Modebolaget prövar lyckan i byggsektorn – så stark är aktien

Wesc gör en större större verksamhetsförändring, Foto till vänster: Childish Gandino / Flickr
Wesc gör en större större verksamhetsförändring, Foto till vänster: Childish Gandino / Flickr
Byggindustrin

Wesc, som på knappt en månad stigit 1000 procent, är med tre nyförvärv på väg att ta klivet in i byggbranschen.

För mindre än en månad sedan presenterade Wesc en ny ägare och fyra nyförvärvda bolag. Det gällde Sanera Stockholm, Skandinaviska Områdesskydd, Kenit Produkt och Rosenqvist Entreprenad. De annonserade också att de kommer att byta namn till Vestum.

Sedan dess har aktien rusat med mer än 1000 procent på Stockholmsbörsen. Bolagets, som länge brottades med sjunkande resultat, ökade därmed sitt värde från 34 miljoner till kronor 2,3 miljarder.

I en lång analys på Dagens Industri går Richard Bråse igenom den tidigare klädjätten, där han menar att börsen drabbats av förvärvskonglomerathysteri.

”Formeln för att tillreda en börssuccé 2021 verkar tämligen enkel. Tag ett noterat bolag med havererade finanser och låt detta genomföra ett så kallat omvänt förvärv, där det förvärvade bolagets ägare blir nya storägare”, skriver Bråse.

Som exempel ger han det efterdyningarna av förvärvet av Rosenqvist Entreprenad, där Wesc vid en tidpunkt handlades för 60 gånger de förvärvade bolagens sammanräknade rörelseresultat för 2020. Det var dessutom ett år som Rosenqvist Entreprenad presterade bättre än normalt, och alltså inte är speglar den historiska verksamheten.

Under onsdagen mattades kursen av något och sjönk drygt 2 procent till 32,80 kronor per aktie. Nästa kvartalsrapport väntas den 7 maj.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!