2021-04-20 Kommun storsatsar – bygger ny stadsdel vid havet https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/04/ezgif-6-c5e7b5b7c10b-1.jpg

Kommun storsatsar – bygger ny stadsdel vid havet

Planen för den nya stadsdelen. Illustration: EG Architects.
Bostad
Byggindustrin

Under måndagen tecknade Trelleborgs kommun en avsiktsförklaring med Balder och Skanska. För Skånekommunen är projektet den största stadsutvecklingen i modern tid.

Beslutet innebär att de tre parterna ska bilda ett bolag där Balder och Skanska äger en fjärdedel var, och Trelleborgs kommun resterande 50 procent. Ambitionen är att bolaget ska äga mark och utveckla en ny stadsdel där runt 1600 nya bostäder ska byggas.

– Det är glädjande att Balder och Skanska ser potential i Trelleborg, och att två så stabila aktörer vill vara med och förverkliga våra planer och visioner. Jag ser det som ett kvitto på att vi tänker rätt – och att det finns ett stort intresse i branschen för Trelleborgs kommun, säger Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun, i ett pressmeddelande.

Omvandlingen av hamn- och industriområdet är en del av det stadsutvecklingsprojektet i modern tid. Målet är att göra om området, som utgör en barriär mellan staden och havet, ska bli stadsdelar med service och mötesplatser. Totalt planeras 7000 bostäder att byggas under huvudprojektet Kuststad 2025.

I pressmeddelandet framgår att båda motparter i det nya bolaget ser fram emot samarbetet.

– Vi ser stora utvecklingsmöjligheter i Trelleborg och Sjöstaden, och vi har fått ett trevligt och professionellt bemötande av kommunen, säger Erik Selin, vd för Balder.

– Vi är väldigt glada över att få möjlighet att delta i stadsutvecklingen av Trelleborg tillsammans med kommunen och Balder. Områdets och stadens läge ökar i attraktivitet med den nya järnvägsförbindelsen som är på plats samt den planerade ringvägen. Tillsammans med kommunen och Balder är vi en stark trio och ser fram emot att få erbjuda fina boendekvalitéer likväl som samhällsservice och ett kommersiellt utbud, säger Daniel Fex, affärs- och produktutvecklare på Skanska.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!