ByggindustrinUpphäver bygglov efter fuskrapport
07.04.2021 09:35 3 min lästid

Upphäver bygglov efter fuskrapport

07.04.2021 09:35 3 min lästid
Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Ville riva ut unika byggdetaljer - som underlag till ansökan om bygglov skickade bostadsrättsföreningen in påhittade utsagor från flera fackmän.

Myrna Whitaker
0

Stadsbyggnadsnämndens upphäver det bygglov som getts till brf Killian i Malmö. Bakgrunden är att bostadsrättsföreningen ville byta ut sina originalteakfönster och ersätta dem med nya. Som underlag till ansökan om bygglov skickade föreningen in påhittade utsagor från flera fackmän.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Malmö Sofia Hedén, meddelar i ett mejl till den ideella organisationen Renoveringsraseriet att det bygglov som getts till brf Killian i Malmö upphävs, framgår det i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att föreningen ville byta ut sina originalteakfönster i en kulturhistoriskt värdefull byggnad och ersätta dem med nya fönster.  För att få igenom bygglovet skickade föreningen in en ansökan till Malmö Stadsbyggnadskontor där de påstod att fönsterhantverkare sagt saker de inte sagt, som att fönstren inte gick att renovera.

Både Sydsvenska Dagbladet och Renoveringsraseriet har granskat ärendet, intervjuat fönsterhantverkarna och kan konstatera att den rapport som skickats in till Malmö Stadsbyggnadskontor inte håller vad den lovar.

”Att en förening hävdar att fönsterhantverkare påstår saker de inte påstått och med utsagorna som underlag skickar in en bygglovsansökan är anmärkningsvärt. Mycket glädjande då att vi lyckades uppmärksamma Stadsbyggnadsnämnden så att de kunde upphäva bygglovet”, säger Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet.

Renoveringsraseriet hoppas att detta kan bli en vändpunkt och en tankeställare för många som funderar på att byta ursprungliga fönster av hög kvalitet till nya.

”Att vi står inför en miljökris är ingen nyhet. En samhällsomställning pågår och i den ingår att vi måste minimera att avfall uppstår. Det som är av hög kvalitet och som kan vårdas och underhållas ska också underhållas och bevaras. Att då göra som mängder av fastighetsägare gör i dag, slänga underhållsbara fönster och sätta in nya som inte kan underhållas, måste stoppas”, säger Gustav Bergström.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!