2021-03-04 Skanska sparkade arbetare – anlitade kritiserat byggbolag https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/08/43b3b07a-82a5-473a-8c79-abc1fd4f3c09__1_.jpg

Skanska sparkade arbetare – anlitade kritiserat byggbolag

Fotograf: Terese Perman
Fotograf: Terese Perman
Byggindustrin

Skanska avskedade byggnadsarbetare i Uppsala och ska istället ha tagit in lettisk arbetskraft, som kritiserats för låga löner och osäkra arbetsförhållanden, till ett stort projekt i Gävle. Det rapporterar Byggnadsarbetaren.

Historien har sin grund i området Godisfabriken i Gävle som fastighetsbolaget Gavlegårdarna köpt. I detta område har Skanska vunnit upphandlingen till ett sju- samt ett femtonvåningshus och anlitat det lettiska bolaget VMS Construction som stomentreprenör. Detta efter att Skanska tidigare avskedat 27 arbetare i ett projekt i Uppsala och sedan gått vidare till VMS utan att hitta nytt arbete åt dem.

– Det kändes som att ledningen i Gävle hade bestämt sig redan, att man hade sålt bort projektet. Ledningen i Uppsala sa att de hade pratat med ledningen i Gävle om omplacering, men det kändes inte så seriöst, säger Mats Buhre, MB-ledamot på Skanska i Uppsala, till Byggnadsarbetaren.

VMS Construction, som Skanska anlitat till projektet i Gävle, förekommer i incidenthandlingar från Arbetsmiljöverket. Där ska arbeten på farligt hög höjd ha förekommit utan fallskydd. Vidare ska en utredning utförd av Veidekke ha visat på löner långt under lägstanivån i kollektivavtalet och en vägran från VMS att betala sociala avgifter.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!