2021-01-13 Byggfirma stäms för lönekrav https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/12/domstol-dom-klubba-avtal-webb.jpg

Byggfirma stäms för lönekrav

Foto: Brian Turner / CC BY 2.0
Foto: Brian Turner / CC BY 2.0
Byggindustrin

Svenska Byggnadsarbetareförbundet driver en medlems lönekrav mot Partner Entreprenad till Arbetsdomstolen. Samtidigt yrkar fackförbundet på skadestånd på sammanlagt 160 000 kronor, rapporterar Hallandsposten.

Tillsammans med förbundet, har mannen, som avslutade sin anställning sommaren 2019, räknat ut ett krav som motsvarar drygt 126 000 kronor för lön och andra ersättningar.

Byggnads vill också att företaget betalar 30 000 kronor plus 30 000 kronor för allmänt skadestånd för brott mot Semesterlagen och kollektivavtalet.

Förbundet yrkar också att Arbetsdomstolen ska besluta om ett allmänt skadestånd till Byggnadsarbetareförbundet på 100 000 kronor.

Nyligen utsåg tidningen Byggnadsarbetaren Partner Entreprenad till ”Sämsta arbetsplatsen 2020”. Utnämningen motiverades bland annat med lönekravet, men handlar även om återkommande brister i säkerhetsarbetet.

I Intervjuer med Hallansposten har företrädarna för Partner Entrprenad AB förklarat att de bestrider såväl Byggnadsarbetarens utnämning som den tidigare anställdes lönekrav.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!